Monday, May 14, 2007

Χοχλιοί με πατάτες και κολοκυθάκια

Καθώς εφέτος θα διακοπεύσωμεν εις Μεγαλόνησον, εσκέφθην πως καλόν θα ήτο να αρχίσωμε να προσαρμόζωμε τα στομάχια μας στην Κρητικήν κουζίναν :-)

Υποθέτω πως όλοι ξέρουν πως οι χοχλιοί, είναι, στην καθομιλουμένη, τα σαλιγκάρια.


Θα χρειαστούμε:
Μισό κιλό σαλιγκάρια
Μισό κιλό πατάτες
Μισό κιλό κολοκυθάκια
Μισό κιλό ντομάτες
Ενα μεγάλο η δύο μικρά κρεμμύδια
2-3 σκελίδες σκόρδο
ένα χέρι μαϊντανό
Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Τον χυμό ενός λεμονιού.

Πλένουμε καλά τα σαλιγκάρια, τα κολοκυθάκια και τις ντομάτες.
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις χοντροκόβουμε. Χοντροκόβουμε και τα κολοκύθια.
Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τις ντομάτες.
Ψιλοκόβουμε σκόρδα, κρεμμύδια και μαϊντανό και τα σωτάρουμε σε ελαιόλαδο σε μεγαλούτσικη κατσαρόλα.
Προσθέτουμε στη κατσαρόλα το ντοματοπολτό και μόλις αρχίσει να βράζει, τα σαλιγκάρια.
Μαγειρεύουμε για κανα τρίλεπτο και προσθέτουμε τις πατάτες και τα κολοκύθια, το χυμό του λεμονιού και αλατοπίπερο..
Σε περίπου μισή ώρα, θα είναι έτοιμο.

5 comments:

kiki said...

Ααααααπ! Εδώ κι αν με έπιασες σε ευαίσθητο σημείο. Δεν τρώω σαλιγκάρια με τίποτα... (ακόμα). Αρνούμαι και να τα δοκιμάσω...

Aspa said...

Στη Μυροβόλο, πάνω στο πατάρι, παραγγέλνω ενθουσιασμένη σαλιγκάρια στιφάδο (είναι στην αρχή της σχέσης μου με τον άντρα μου). Με κοιτάζει έκπληκτος, αλλά δεν εκδηλώνεται. Μόλις φτάνει η παραγγελία, ανοίγει τον κατάλογο και τον στήνει ανάμεσά μας.
"Όταν τελειώσεις τα ξαναλέμε" μου λέει, δεν άντεχε ούτε να βλέπει να τρώω εγώ!

Ήταν νομίζω κι η τελευταία φορά που έφαγα σαλιγκάρια. Τώρα, 10 χρόνια μετά που πήρε αέρα ο δικός μου, μου δήλωσε ρητά πως αν φέρω σαλιγκάρια σπίτι θα φύγει εκείνος ...

Τα λατρεύω πάραυτα... και έτσι όπως τα περιγράφεις και στιφάδο και μπουμπουριστά (τηγανητά) και γεμισμένα με σκορδοβούτυρο.

Βέβαια πριν μαγειρευτούν, εννοείται ότι ακολουθείται μια διαδικασία καθαρίσματος (νηστεία και προσευχή ενα πράμα ....αυτά κανουν νηστεία κι εμείς προσευχή!)

Νάσαι καλά που μου τα θύμισες...

Κωστας said...

@oneiromageiremata: Κανονικά θα έπρεπε να πω "δεν ξέρεις τι χάνεις" και τέτοια...
Οχι λοιπόν, δεν χάνεις τίποτα... όσο λιγότεροι έιμαστε οι σαλιγκαροφάγοι, τόσο καλύτερα!
Α, και γω σιχαίνομαι τις μπάμιες. Αρνούμαι να τις δοκιμάσω :-) :-) :-)

@aspa: Με κούφανες. Είπαμε, και γω σιχαίνομαι τις μπάμιες, αλλά όχι και να χωρίσω τη γυναίκα μου επειδή της αρέσουν... :-) ελεοc δλδ.
Η διαδικασία καθαρίσματος (νηστεία και προσευχή κλπ) δεν είναι απαραίτητη. Τα μαγειρεύεις και τα τρως αποφεύγοντας τα εντόσθια και όλα οκ...
Αν όμως μπείς σε αυτή τη διαδικασία, ειδικά αν πρόκειται να τα κάνεις τηγανιτά (εννοώ βγάλσιμο απ' το καβούκι, αλεύρωμα κλπ...), καλό είναι να τα αφήσεις μια-δυο μέρες να τρώνε άνηθο, μια-δυο μέρες νηστεία, και μετά κατσαρόλα και τηγάνι... "αμάν-αμάν, μάσαλα" γίνονται! - (άντε, έγραψα και ένα μυστικό...)

Anonymous said...

ΚΩΣΤΑ
καλοι ο χοχλιοί δοκίμασέτους όμως και με βλήτα ή κάποιο άλλο χορταρικό...και φυσικά ένα καλό κρασάκι

Peter M said...

Kosta, I love snails and I hope to try making my own dishes with fresh snails when in Greece this summer.