Tuesday, December 4, 2007

Χιώνα ψητή

Επιστροφή στη μαγειρική με (τι άλλο;) ψάρι!
Και μάλιστα εύκολο και γρήγορο και νόστιμο.

Βάζουμε το γκριλ να κάψει.
Καθαρίζουμε το ψαράκι μας και το αλατοπιπερώνουμε (εγώ βάζω και ρίγανη βέβαια - κολλήματα είναι αυτά, τι να κάνουμε...).
Ρίχνουμε προαιρετικά μερικές σταγόνες ελαιόλαδο στο γκριλ και ψήνουμε το ψάρι 3-5 λεπτά από κάθε πλευρά, ανάλογα με το πάχος του. Tip: Τη δεύτερη πλευρά τη ψήνουμε λιγότερη ώρα από τη πρώτη!

Το ψάρι δεν χρειάζεται τίποτα άλλο, εκτός από την αυτονόητη πράσινη συνοδευτική σαλάτα. Σήμερα όμως, έκανα και ένα λαδολεμονομουσταρδομίγμα για να το περιχύσω - και βγήκε καλό:

8 comments:

Anonymous said...

Καλώς ήρθατε!!!
Τελείωσαν οι εργασίες;
Καλορίζικο να πούμε τότε!

Την Χιώνα πάντως δεν την γνωρίζω. Περίεργο όνομα και με μπέρδεψε και το κεφάλι της. Ίσως την λέμε αλλιώς εμείς.
Για την σαλτσούλα σου τώρα.
Λεμόνι – μουστάρδα και λάδι μαζί με ρίγανη κάνω για τα κρέατα. Στα ψάρια αντικαθιστώ την μουστάρδα με μαγιονέζα.
Η «συνταγή» με την μουστάρδα έχει ένα μυστικό. Λιώνουμε την μουστάρδα στο λεμόνι και μετά ρίχνουμε το λάδι λίγο – λίγο ανακατεύοντας συνεχώς σαν να κάναμε σπιτική μαγιονέζα.
Γίνεται καλύτερη ανάμιξη των υλικών έτσι.

Κωστας said...

Καλως σας βρήκαμε!
Κάτι μερεμέτια μείνανε, το Σαβ/κο τελειώνουμε (εκτός απροόπτου).

Η χιώνα λέγεται και ούγαινα, ούγγαινα, ή μυτάκι. Δεν ξέρω αν βοήθησα...

Θα το δοκιμάσω αυτό με τη μουστάρδα και το ανακάτεμα, ευχαριστώ για τη συμβουλή.
Με τη μαγιονέζα είμαι λίγο "μαλωμένος" όμως, οπότε...

Anonymous said...

Ναι βρε! Ούγαινα!
Και το έλεγα πως το κεφάλι το μυτερό... κάτι...
Είδες η δουλειά και η απομάκρινση από τα πάτρια εδάφη; Ξεχνάμε...

Anonymous said...

Ξέρεις που να ρίξεις το λάδι μετά από το μαγείρεμα στο σπίτι;
Ίσως ναι, αλλά πάντα είναι καλό να διαδίδουμε τέτοιου είδους πληροφορίες.

Ακόμα και αν δεν τηγανίζουμε πολύ, όταν το κάνουμε, ρίχνουμε συνήθως το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας.

Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε.

Γιατί το κάνουμε; Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κανείς για να μας πει το σωστό τρόπο.
Γι αυτό λοιπόν, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τοποθετούμε το λάδι σε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού, αναψυκτικού), να το κλείνουμε καλά και να το πετάμε στα κανονικά σκουπίδια.

Και αυτό, γιατί ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει
τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια !!!.

Αν επιλέξεις να προωθήσεις αυτό το μήνυμα στους φίλους σου, το περιβάλλον θα σε ευγνωμονεί.
Στο κάτω-κάτω είναι καλό για όλους μας !!!

Γιώργος Καρούντζος
Χημικός. Μηχ., PhD
Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής
Διαχείρισης ΣΕΥ

Anonymous said...

Επς!
Προφανώς δεν ισχύει αυτό.
1.000.000 λίτρα νερού; Με τίποτε!
Άσε δε για το πλαστικό μπουκάλι...
Αυτό το mail είχε κυκλοφορήσει σαν "αλυσίδα" πριν 1-2 χρόνια, αλλά είναι για γέλια...
Και κάτι άλλο. Οι ανάγκες ενός ατόμου για 14 χρόνια, ευτυχώς είναι πολύ λιγότερες ακόμη αν βάλω μέσα και το νερό που χρειάζεται για ατονική καθαριότητα και πλύσιμο ρούχων και πιάτων.

Κωστας said...

Το περιβάλλον θα με ευγνωμονεί για το πλαστικό μπουκάλι γεμάτο τηγανόλαδο που του πέταξα; Δε νομίζω....

Επίσης, 1 εκατομμύριο λίτρα νερού για 14 χρόνια για 1 άτομο;
Δηλαδή 71.428 λίτρα το χρόνο, ήτοι περίπου 196 λίτρα ημερησίως για ένα άτομο;

Βλέπω τον τελευταίο λογαριασμό νερού, 23 κυβικά για τετράμηνο, δηλαδή 23000/120 (λίτρα/ημέρες) = 192 λίτρα ημερησίως για 2 άτομα, άρα 96 έκαστος. Κάτι λιγότερο από τα μισά (και σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το νερό που πάει για το ενυδρείο, για πότισμα κλπ).

Δεν μας τα λέει και πολύ καλά ο κ. Καρούντζος, πράγματι...

betty said...

Καλή χρονιά, Κώστα! Απ'ότι βλέπω με τα προκαταρκτικά, περάσατε νοστιμότατα τις γιορτές...
Για πες μου τι εννοείς όταν προτείνεις εάν θέλουμε να ρίξουμε μερικές σταγόνες λαδιού στο γκριλ. Τι σημασία έχει αυτό γευστικά;

Κωστας said...

Υποτίθεται ότι το ψάρι γίνεται πιο μαλακό και λίγο πιο αρωματικό με μερικές σταγόνες λαδιού - εγώ πάντως δεν έχω τόσο ευαίσθητη μύτη (και γλώσσα), αν δεν βάλω καμμιά κουταλιά λάδι δεν καταλαβαίνω κάποια διαφορά :-)