Tuesday, January 25, 2011

Πατάτες ογκρατέν

Ενα φαγητό γι αυτές τις κρύες μέρες...

Καθαρίζουμε πατάτες, τόσες ωστε να είναι καθαρισμένες ενα κιλό και κάτι ψιλά.
Τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Χτυπάμε τρία αβγά με λίγο μοσχοκάρυδο, προσθέτουμε μισό φλιτζάνι γάλα και 200 γραμμάρια φέτα που έχουμε "λιώσει" με το πιρούνι.
Τρίβουμε 100 γρ. βουβαλίσια γραβιέρα και κρατάμε μια-δυο κουταλιες για πασπάλισμα.
Ανακατεύουμε αυγά, τυριά, γάλα, με μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, ένα κοφτό κουταλάκι αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, να γίνει ενα καλό μίγμα.

Λαδώνουμε ένα ταψί και το πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά dinkel, ωστε να δημιουργηθεί ένα λεπτό υπόστρωμα, πάνω στο οποίο απλώνουμε τι μισές πατάτες.
Περιχύνουμε με το μισό μίγμα, απλώνουμε τις υπόλοιπες πατάτες και ξαναπεριχύνουμε το υπόλοιπο μίγμα μας, όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 250 βαθμούς για 10-15 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 200.
Μετά από άλλο ένα δεκαπεντάλεπτο, πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα που κρατήσαμε και τ΄ αφήνουμε να ψηθεί για άλλη μισή ώρα:

Saturday, January 22, 2011

Χυλοπίτες με μανιτάρια και πέστο βασιλικού

Πριν λίγες μέρες εγραψα μια συνταγούλα για χυλοπίτες με γαρίδες. Τότε είχαμε καταναλώσει τις μισές χυλοπίτες, τις υπόλοιπες θα τις μαγειρέψουμε σήμερα με μια σάλτσα πέστο.

Ετοιμάζουμε τη πέστο μας χρησιμοποιώντας βασιλικό, μερικές σκελίδες σκόρδο, κουκουνάρι και γραβιέρα φτιαγμένη από βουβαλίσιο γάλα. Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα αυτά με κρητικό ελαιόλαδο και όταν βράσουν οι χυλοπίτες, τις ανακατεύουμε καλά με τη σάλτσα:

Wednesday, January 19, 2011

Κριθαράκι με μανιτάρια

Εχουμε πάρει σπιτικό κριθαράκι από το Πόζαρ και μανιτάρια πλευρώτους από τα Πιέρια. Θα τα μαγειρέψουμε στα γρήγορα χωρίς πολλά "πρόσθετα βελτιωτικά γεύσης" που δεν χρειάζονται άλλωστε...

Σωτάρουμε στο wok ένα-δυο κρεμμύδια μαζί με μια-δυο σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένα, εννοείται) προσθέτουμε τα μανιτάρια που τα 'χουμε κόψει σε (κάτι σαν) φέτες και μόλις πιουν τα υγρά τους προσθέτουμε 400 γρ. ψιλοκομμένα ντοματάκια, λίγο αλάτι, μια ποσότητα κριθαράκι και διπλάσια ποσότητα ζεστού νερού.
Τα αφήνουμε (σκεπασμένα) να βράσουν σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Monday, January 17, 2011

Σνίτσελ (schnitzel) κοτόπουλο

Μια φορά κι έναν καιρό, οι αυστριακοί ανακάλυψαν έναν εύκολο, γρήγορο και νόστιμο τρόπο να μαγειρεύουν φιλέτα εσκαλόπ, δίνοντάς τους το περίεργο όνομα shνίτσελ (το "sh" με πολύ παχιά προφορά...)
Ας ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους.

Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να ετοιμάσει ενα/μερικα φιλέτα κοτόπουλου για σνίτσελ - ένα στήθος "βγάζει" δυο μερίδες .

Θα χρειαστούμε επίσης ένα αυγό για κάθε δυο μερίδες, προαιρετικά λίγο γάλα (που το ανακατεύουμε με το/τα αυγά) και μερικές φρυγανιές ολικής άλεσης.

Χτυπάμε το/τα αυγά και κοπανάμε φρυγανιές - μια δυο κουταλιές κοπανισμένη φρυγανιά για κάθε μερίδα είναι μια καλή ποσότητα, αλλά αν θέλετε και περισσότερο, δεν υπάρχει πρόβλημα :-)

Πασπαλίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου με το αγαπημένο μας mix μπαχαρικών, το "περνάμε" από τη φρυγανιά, μετά από τα αυγά και ξανά από τη φρυγανιά να παναριστεί.

Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο, στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με όποιο συνοδευτικό/σάλτσα τραβάει η όρεξή μας.
Αυτή τη φορά είπαμε να το κάνουμε "διαιτητικό", με συνοδεία ρυζιού:

Tuesday, January 11, 2011

Χυλοπίτες με μανιτάρια και γαρίδες

Ο συνεταιρισμός γυναικών του Ταξιάρχη Χαλκιδικής, μεταξύ άλλων, φτιάχνει κάτι ωραίες χυλοπίτες με μανιτάρια.
Βρήκα και κάτι (ωραίες επίσης) γαρίδες Χαλκιδικής, οπότε να η ευκαιρία να μαγειρευτούν μαζί.

Αφού βράσουμε τις γαρίδες, τις βγάζουμε από τη κατσαρόλα κρατώντας ο νερό και τις καθαρίζουμε από το έντερο τους.
Η σάλτσα που φαίνεται στη φωτογραφία δεν είναι απαραίτητη - έγινε για να καταναλωθούν κάτι περίσσεια ντοματάκια...

Σε ένα wok, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο να κάψει.
Οσο βράζουν οι χυλοπίτες στη κατσαρόλα του γαριδόνερου, τσιγαρίζουμε τις γαρίδες με λίγη σάλτσα σόγιας και κουρκουμά.

Απαραίτη κρίνεται η συνοδεία λευκού αρωματικού οίνου!

Monday, January 10, 2011

Χοιρινό με λάχανο τουρσί

Μετά από αρκετό καιρό, να 'μαι πάλι!
Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, πάμε στο ψητό:

Ζητάμε από τον χασάπη μας να κόψει το λαιμό του.
Του χοίρου.
Μισό κιλό μπριζόλες λαιμού είναι καλά για 2 άτομα. Επίσης, αν διαθέτουμε και λίγο καπνιστό χοιρινό, ακόμα καλύτερα.
Σε μια κατσαρόλα (ή ένα wok, καλύτερα) που έχουμε ζεστάνει επαρκώς, βάζουμε τα κομμάτια του χοιρινού. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσει στα ζουμιά του.

Παίρνουμε κανα κιλό λάχανο τουρσί από το ξύλινο βαρέλι μας και το ψιλοκόβουμε. Το στραγγίζουμε ωστε να φύγει η πολλή αλμύρα και το βάζουμε σε μια άλλη λαδωμένη κατσαρόλα να βράζει στα ζουμιά του. Κάποια στιγμή, θυμόμαστε να βάλουμε στο λάχανο το καπνιστό χοιρινό (αν υπάρχει), ψιλοκομμένο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και επιστρέφουμε στο wok.

Βγάζουμε το καπάκι και αφήνουμε να εξατμιστεί όλο το νερό. Οταν μείνει μόνο το λίπος του χοιρινού, τσιγαρίζουμε το κρέας, πετάμε το λίπος και βάζουμε το κρέας μαζί με το λάχανο για λίγο να ανακατευτεί.
Σερβίρουμε με κόκκινο καπνιστό πιπέρι (που πλέον έχει γίνει δυστυχώς είδος προς εξαφάνιση).