Saturday, September 8, 2007

Χοιρινή τηγανιά

Η χοιρινή τηγανιά είναι ένας άπαιχτος κρασομεζές - ειδικά αν κάνει κρύο όπως σήμερα.
Για να γίνει κάπως πιο "πλήρες" σαν πιάτο, θα μαγειρέψουμε και μερικές... "πατάτες συνοδείας".

Προθερμαίνουμε το φούρνο περίπου στους 180. Καθαρίζουμε και κόβουμε μερικές πατάτες. Λαδώνουμε ένα ταψί/πυρέξ κλπ, βάζουμε τις πατάτες αφού τις αλατοπιπερώσουμε, λίγο ελαιόλαδο και το χυμό ενός λεμονιού. Τ' αφήνουμε στο φούρνο για καμμια ώρα, μετακινώντας μια-δυο φορές τις πατάτες μη τυχόν κολλήσουν.

Στο "κυρίως θέμα" τώρα:

Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του χοιρινού. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σ' ενα τηγάνι να κάψει σε δυνατή φωτιά.
Μέχρι να ετοιμαστεί το λάδι, ψιλοκόβουμε μια κόκκινη πιπεριά και ένα κρεμμύδι, ενώ καθαρίζουμε (ξεφλουδίζουμε) 1-2 σκελίδες σκόρδο.

Βάζουμε τα κομμάτια του χοιρινού στο τηγάνι μέχρι να εξατμιστούν τα εξατμιζόμενα υγρά και να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές.
Χαμηλώνουμε κάπως τη θερμοκρασία και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φυτά μας μαζί με το χυμό ενός λεμονιού. Σε 1-2 λεπτά, ψιλοκόβουμε και το σκόρδο και το βάζουμε κι αυτό στο τηγάνι.
Προσθέτουμε αρκετή ρίγανη, σβήνουμε με κόκκινο κρασί και worcestershire sauce (@ Juanita: Δεν υπήρχε μπραντι στο σπίτι, οπότε επέλεξα τη "κλασσική" λύση του κρασιού) :

Πρέπει να γράψω πως ήταν καλύτερο απ' ότι φαίνεται στη φωτο... :-)

25 comments:

  1. σούπερ είναι στη φωτο...τόσο που μου άνοιξες την όρεξη τώρα...κι έκανα κι εγώ χοιρινό σήμερα,αλλά με λιαστές ντομάτες και τυρι :)

    ReplyDelete
  2. MIAM! Θα με κάνεις να πάω να πάρω τηγανιά για αύριο!

    ReplyDelete
  3. Γεια! Ωραίες συνταγές!
    Αλλά... worcestershire sauce στην τηγανιά...???
    Να της προσθέσουμε κ λίγο ανανά που θα πηγαίνει αλλά θα πρέπει να της αλλάξουμε όνομα! :-)

    ReplyDelete
  4. Κ εγώ κάνω κάτι πιο απλό. Χοιρινό κρασάτο.
    Βάζω τα κομμάτια μόνο με κρασί λευκό μέχρι να βράσουν και λίγο πριν το τέλος προσθέτω ελαιόλαδο.
    Στο πιάτο βάζω αρκετό λεμόνι...

    ReplyDelete
  5. Μιαμ!! Τέλεια είναι η φωτό!! Πεινάωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω!!!!!!!
    Δε σε πειράζει να φάω μια μπουκιά ε; Μια τοσοδούλα μπουκίτσα...

    CrazyTourist2

    ReplyDelete
  6. @ cook the book: Πολύ ωραίο πράγμα η λιαστή ντομάτα! Την ανακάλυψα δυστυχώς σε σχετικά μεγάλη ηλικία... Κρέας μαζί με τυρί όμως, πέφτει κάπως βαρύ στο ευαίσθητο στομάχι μου :-(

    @ oneiromageiremata: Να πάρεις! ...και χαιρετίσματα στον δήμαρχο σας :-) :-) :-)

    @ paperflowers: Ω, ναι! Εδώ η αστακομακαρονάδα είναι λέει "παραδοσιακή ελληνική συνταγή"... σε μια σαλτσούλα θα κολλήσουμε; Εκσυγχρονισμός αγαπητέ/ή :-)

    @ Gianni: Eλαφρύ και καλοκαιρινό το κάνεις ε;
    ***Επηξα λίγο και καθυστέρησα, αλλά σου 'στειλα το πιπέρι χτες.

    @ Crazy Tourists: Μόνο μια μπουκίτσα; Πάρε πράμα...
    Είπαμε: Δεν παχαίνει το πολύ φαγητό, παχαίνει το κακό φαγητό

    ReplyDelete
  7. Gianni, άπαιχτη μου φαίνεται και η δική σου συνταγή με βράσιμο στο κρασί!...Κι εκτός του λεμονιού να ρίχναμε και ρίγανη ή θυμάρι; Ώπ, δεν αγνοούμε τον οικοδεσπότη, αλλά μιας και μπήκαμε είπαμε ν'ανταλλάξουμε και καμμιά ιδέα με τους επισκέπτες σου!

    ReplyDelete
  8. Αγαπητή πατριώτισσα (αν δεν κάνω λάθος) Μπέττυ, πολλή σωστή στην πρότασή σου.
    Ρίγανη έχει η "αυθεντική" όπως την κάνουν στα μέρη μου αλλά και το θυμάρι σου θα δοκιμαστεί σύντομα.
    Να συμπληρώσω κάτι όμως.
    Αν το χοιρινό δεν έχει και λίγο λίπος αφήστε την συνταγή. Δεν...

    ReplyDelete
  9. Α! με τον ίδιο τρόπο που κάνω το κρασάτο χοιρινό κάνω και κρασάτο χταπόδι (άσχετο με την συνταγή του Κώστα λέμε...) μόνο που εκεί το αφήνω π΄ρωτα χωρίς υγρά να βγάλει τα δικά του πρώτα και μετά ρίχνω κρασί. Η συνταγή με το χταπόδι είναι καταπληκτική!

    ReplyDelete
  10. Καλημέρα Κ.
    Το πιπέρι ήρθε και ευχαριστώ πολύ.
    Ωραία συσκευασία!
    Ευτυχώς δεν τα ψάχνει η ασφάλεια. Θα νόμιζε πως ήταν κάτι άλλο...

    ReplyDelete
  11. Gianni είσαι πατριώτης εκ Κυπαρισσίας ορμώμενος;

    ReplyDelete
  12. Κυπαρισσία (ξανα)ακούω!!!

    CrazyTourist2

    ReplyDelete
  13. Κυπαρισσία (ξανα)ακούω!!!

    CrazyTourist2

    ReplyDelete
  14. Λίγο πιο κάτω. Κορώνη!
    Αν και στην πόλη σου έχω μερικούς καλούς φίλους.
    Τον ένα ίσως τον είχες και δάσκαλο. Γιάννης Μερκ.
    Ο άλλος είναι καρδιολόγος.
    Παρασκ. Φλ.

    ReplyDelete
  15. 14 σχολια σε χοιρινη τηγανια!! Ετσι φαινονται οι μερακλιδες :-))

    ReplyDelete
  16. Το κρασάτο χταπόδι του Γιάννη πρέπει να μαγειρευτεί asap!

    Ως ετεροδημότης φεύγω αύριο και θα γυρίσω από βδομάδα, χαιρετώ σας και καλό βόλι τη Κυριακή.

    ReplyDelete
  17. @γιάννη
    βρε βρε...πολλοί συμπατριώτες βρεθήκαμε εδώ!
    και βεβαια τον γνωριζω τον Γ.Μερκ,είναι σχολικός συμβουλος νομίζω τώρα...όσο για τον καρδιολόγο...είναι ο γιατρός της μαμάς και του συζύγου ενίοτε...:)

    ReplyDelete
  18. Θα το τιμήσουμε και χωρίς μπράντυ!
    Καλό Φθινόπωρο, Καλή Εβδομάδα!

    ReplyDelete
  19. Κώστα τηω συνταγή με το χταπόδι την είχα βάλει εδώ:
    http://hungryforhungry.blogspot.com/2007/02/blog-post_2606.html

    Μην βάλεις νερό, μόνο κρασί και το λάδι στο τέλος.
    Στο πιάτο ρίχνεις λεμόνι και ξεκινάς βούτες στη σάλτσα!!!

    Μπέττυ μικρός ο κόσμος! Ναι ο Γιάννης είναι σχολικός σύμβουλος.

    ReplyDelete
  20. A, tzazepse to pc kai den grafei ellinika!

    Gianni, an to evraza se kokkino kai oxi leyko krasi logo xeimona?

    Na doume pote tha vro xrono (kai xtapodi)... tora me tis anakainiseis tou spitiou oute vrasta avga den prolabaino na kano...

    ReplyDelete
  21. Δεν το έχω κάνει ποτέ με κόκκινο. Αλλά και με το λευκό η σάλτσα λόγω χταποδιού είναι σκούρα.
    Χταπόδι είναι εύκολο να βρεις. Κατεψυγμένο αλλα΄με χοντρα πλοκάμια.
    Μάλλον θα το απολαύσω με τουρσιά της μαμάς και ούζα στην πατρίδα το Σάββατο!
    Όπως τότε που έκανα την περιγραφή:
    http://hungryforhungry.blogspot.com/2007/03/blog-post_1632.html

    ReplyDelete
  22. Τι κομμάτι χοιρινό χρησιμοποιείς για να είναι μαλακό και να μην θέλει πολύ ψήσιμο?

    ReplyDelete
  23. Θαυμάσιο έγινε! συγχαρητήρια για την συνταγή. το ότι προστίθεται το κρεμμύδι μετά, και όχι εξαρχής, το κάνει να γλυκίζει ακόμη περισσότερο το κρέας...πολύ ωραίο με κόκκινο κρασί...

    ReplyDelete
  24. bravo! yperoxi syntagi! molis to fagame alla me patates tiganites!!! thanxxxx!!!!

    ReplyDelete
  25. Καλημερα!!!!
    εγω αποφασισα να κανω την συνταγη σημερα οποτε αυριο θα εχετε εντυπωσεις..
    μου φανηκε πολυ ωραιο..ελπιζω να τα καταφερω

    ReplyDelete