Thursday, February 1, 2007

Ψαρόσουπα με σκορπίνα

Οπως έγραψα και στο προηγούμενο post, επειδή ασθενούμε, πάλι σούπα ήθελε η σύζυγος, ψάρι ήθελα εγώ επειδή πέρασαν πολλές μέρες χωρίς θαλασσινό, άρα για να ικανοποιηθούμε αμφότεροι, θα φάμε ψαρόσουπα.

Μία σούπα στην οποία πρωταγωνιστεί η "Σκορπίνα η άσχημη":


Αυτό το παρεξηγημένο ψαράκι είναι ότι πρέπει για ψαρόσουπες και δίαιτες (υπάρχει άραγε πιο ελαφρύ ψάρι;)

Τι χρειαζόμαστε:
Μία σκορπίνα
1 σέλινο
2-3 καρότα
3-4 πατάτες
1 κρεμμύδι
3-4 κρεμμυδάκια
1 κουταλάκι γλυκού σπόροι κίμινο
1-2 λεμόνια
Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Πλένουμε, καθαρίζουμε καλά τη σκορπίνα και την αλατοπιπερώνουμε
Ψιλοκόβουμε τα φύλλα και τη ρίζα του σέλινου, τα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι.
Κόβουμε το καρότο σε ροδέλες
Κόβουμε τις πατάτες σε σχετικά μικρά κομμάτια.

Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε κρεμμύδι, κρεμμυδάκια και κίμινο.
Μόλις είναι έτοιμα, βάζουμε μια στρώση καρότα, σέλινο και πατάτες ανακατεμένα και τη σκορπίνα από πάνω.
Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά γύρω από το ψάρι, γεμίζουμε με νερό μέχρι να σκεπαστούν όλα και τ' αφήνουμε να βράσει.

Σε κανα 15λεπτο, βγάζουμε τη σκορπίνα απ' τη κατσαρόλα.
Τώρα έχουμε τρεις επιλογές:
1. Κρατάμε το ψάρι ωστε να το ξαναβάλουμε στη σούπα όταν γίνουν τα χορταρικά - σύνηθες, αλλά προσωπικά δε μ' αρέσει.
2. Καθαρίζουμε κόκκαλα, αγκάθια κλπ και βάζουμε το ψαχνό πάλι στη κατσαρόλα - θα διαλυθεί το κρέας του ψαριού και θα γίνει πιο ψαρίσια η ψαρόσουπα μας.
3. Αφήνουμε τη σούπα να γίνει..."σούπα λαχανικών σε ζωμό ψαριού", αρπάζουμε τη σκορπίνα και την απολαμβάνουμε σκέτη ή με λίγο λεμόνι.

Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει τουλάχιστον μια ώρα.
Ανάλογα με το τι επιλέξαμε, στη συνέχεια:
1α. Ξαναβάζουμε το ψάρι στη σούπα να ζεσταθεί, παίρνουμε το χυμό ενός λεμονιού και ίδια ποσότητα ελαιόλαδου και τα βάζουμε στη σούπα.
2α. Παίρνουμε το χυμό ενός λεμονιού και ίδια ποσότητα ελαιόλαδου και τα βάζουμε στη σούπα.
3α. Παίρνουμε το χυμό ενός λεμονιού και ίδια ποσότητα ελαιόλαδου και τα βάζουμε στη σούπα.

Τώρα, μπορούμε επιτέλους να φάμε τη σούπα μας :-)

4 comments:

Juanita La Quejica said...

Και τελικά η σκορπίνα η άσχημη μεταμορφώνεται σε σκορπίνα η λιχουδιά;

Κωστας said...

Σκορπίνιαμ νιαμ :-)

NRG said...

Και μεγάλη προσοχή στο καθάρισμα των αγκαθιών που έχει στη ράχη.

Anonymous said...

Τα λεμόνια χυμό ή κομμένα κ αυτά; Κ επίσης πείτε μας χονδρικά πόσο λαδι