Thursday, March 15, 2007

Σαρδέλες στη σχάρα

Οι σαρδέλες, όπως πολλά άλλα ψάρια, δεν χρειάζονται φρουφρού κι αρώματα (νομίζω πως το 'χω ξαναγράψει αυτό), για να τις απολαύσουμε.
Αν μάλιστα τις απλώσουμε στη σχάρα... τότε μέσα σε ελάχιστο χρόνο έχουμε έτοιμο ένα από τα πιο νόστιμα ψαράκια που κυκλοφορούν στη πιάτσα, και αν λάβουμε υπ' όψιν τη τιμή, τότε, τρώμε σχεδόν δωρεάν ως άρχοντες!...

Τα απολύτως απαραίτητα είναι το αλάτι και το λαδολέμονο.
Για να δικαιολογήσουμε όμως κάπως τον "τίτλο" του μάγειρα/ψήστη, θα τις κάνουμε τις σαρδέλες κάπως πιο πολύπλοκες :-)

Το πλέον δύσκολο κομμάτι είναι το καθάρισμα. Για λόγους ταχύτητας, κόβουμε τα κεφάλια και αφαιρούμε εντόσθια και λέπια - ο μερακλής ο άνθρωπος βέβαια, με βιρτουόζικες κινήσεις θα αφαιρέσει εντόσθια και λέπια χωρίς αποκεφαλισμούς...

Προαιρετικόν: Μαρινάρουμε τα ψάρια. Παίρνουμε τον χυμό 2-3 λεμονιών, προσθέτουμε κάτι παραπάνω από τη ποσότητα του χυμού, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Ψιλοκόβουμε 2-3 σκελίδες σκόρδο, τις βάζουμε κι αυτές στο λαδολέμονο. Αφήνουμε τις σαρδέλες στη μαρινάδα (στο ψυγείο) για μια ώρα περίπου.

Αλατίζουμε (και αν θέλουμε ριγανώνουμε κιόλας) τα ψάρια και τα ψήνουμε στη σχάρα 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά (λιγότερο αν τα έχουμε μαρινάρει).


Ο κολιός, πάνω αριστερά στη φωτο, προσήλθε απρόσκλητος, αλλά δεν χάλασε φυσικά το πάρτι της σχάρας :-)

0 comments: