Saturday, March 24, 2007

Τσιπούρα γεμιστή

Επεσα σήμερα πάνω σε κάτι μεγάλες τσιπούρες (1800 γρ οι δύο), ό,τι πρέπει για να γίνουν γεμιστές.
Οι ποσότητες των υλικών της γέμισης είναι για δύο ψάρια - μειώστε ή αυξήστε ανάλογα για μία ή περισσότερες.


2 πράσινες πιπεριές
2 κόκκινες πιπεριές
1 κρεμμύδι
1-2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλάκια κάππαρη
1 κουταλιά πελτέ (το καλοκαίρι χρησιμοποιούμε ψιλοκομμένες ντομάτες, προφανώς)
Μισό ποτηράκι κρασί
Λίγο μαϊντανό.
Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

Καθαρίζουμε, πλένουμε τα ψάρια, τα αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί.

Κόβουμε τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Σωτάρουμε πιπεριές και κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το βάζουμε και αυτό στο τηγάνι μαζί με την κάππαρη, το μαϊντανό και τον πελτέ.
Ανακατατεύουμε καλά τα υλικά μας, τ' αφήνουμε να δέσουν και σβήνουμε με το κρασί. Ετοιμη η γέμιση.

Τα 2/3 της γέμισης τα βάζουμε στις κοιλιές των ψαριών, και με το το υπόλοιπο περιχύνουμε.
Σκεπάζουμε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου.
Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, και τ' αφήνουμε άλλα 5-10 λεπτά με αέρα να ροδίσουν.

8 comments:

dimitris-r said...

Μιαμ, ψάρια!
:-)
Κάνε λίγο κόπο να αφαιρέσεις τα κόκκαλα πριν τα γεμίσεις. Το απλούστερο δυνατόν φιλετάρισμα χωρίς να χωριστούν τα φιλέτα.
Θα είναι τέλειο και θα διευκολύνει στο σερβίρισμα.
Εξάλλου ο πριν κόπος είναι λιγότερος από τον μετά.

Aspa said...

...γιατί ρε Δημητρό???
Πόσο μισώ αυτούς που μου σερβίρουν φιλέτο ψαριού και μ΄αποκλείουν απ΄το αναφαίρετο δικαίωμα να βάλω χέρι στο ψάρι!! Γιατί το κεφάλι ένα είναι μόνο κι οι μουστερήδες πολλοί, οπότε λίγο απ τα πτερύγια, λίγο απ΄την ουρίτσα, λίγο απ΄το ραχιαίο, να λαδώσει βρε λίγο το δαχτυλάκι ...
Κώστα!! το δικό μου με τα κόκκαλα σε παρακαλώ!!!

Κωστας said...

@dimitris-r: Για να "απλωθεί" σ' όλο το σώμα η γέμιση ε;
Θα το δοκιμάσουμε και αυτό. Καλοκαίρι έρχεται, θα τιμήσουμε δεόντως τα θαλασσινά με πολλούς τρόπους μαγειρέματος.

@aspa: Εφτασεεε! :-)

ggk said...

Έρχομαι αργοπορημένη στο post αλλά έχω μία τεράστια απορία. Μήπως ξέρεις πότε ένα ψάρι είναι καλό; Π.χ. ο πατέρας μου μου έχει πει να μην έχει αίμα στα μάτια.. κάτι άλλο;

Κωστας said...

@ggk: Δύσκολο θέμα.
Εχει γίνει μια σχετική συζήτηση το Γενάρη εδώ

ggk said...

Ευχαριστώ πολύ Κώστα :)

Stelios said...

Τις έφτιαξα χθες - πολύ καλές και σωστοί χρόνοι στο ψήσιμο. Ευχαριστώ!

promytheus1453 said...

Πολύ Νοστιμό ευχαριστώ!