Monday, December 18, 2006

Γαριδοκεφτέδες

Για τους κεφτέδες:
*Περίπου μισό κιλό γαρίδες
*1-2 τριμμένες φρυγανιές
*1 αυγό
*1 πρέζα σπόρους κύμινο
*1 πρέζα σαφράν
*1 σκελίδα σκόρδο
*Ελαιόλαδο, λίγο αλεύρι, αλάτι, πιπέρι

Αν θέλουμε και σάλτσα:
*1 πράσο
*λίγο σέλινο
*1 πρέζα κύμινο
*2 φύλλα δάφνη (δεν είναι εντελώς απαραίτητα)
*1 πρέζα πιπερόριζα (τζίντζερ)
*μισό ποτηράκι λευκό κρασί
*1 κουταλιά ξύδι balsamico
*Ελαιόλαδο

Βάζουμε μια κατσαρόλα νερό και μόλις αρχίσει να βράζει βάζουμε τις γαρίδες για κανα 10λεπτο. Σουρώνουμε και αφήνουμε τις γαρίδες να κρυώσουν.
Βάζουμε το σαφράν σε μισό σφηνάκι νερό για 15-20 λεπτά (όσο κρυώνουν οι γαρίδες)
Χτυπάμε το αυγό καλά
Κοπανίζουμε τους σπόρους κύμινο σε γουδί
Καθαρίζουμε τις γαρίδες και βάζουμε τη σάρκα σε blender. Χτυπάμε λίγο.
Προσθέτουμε στο blender τη φρυγανιά, το αυγό, το κύμινο, το σφηνάκι με το σαφράν και το σκόρδο αφού το ψιλοκόψουμε πρώτα, το αλάτι και το πιπέρι και τα χτυπάμε.
Βάζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι να ζεσταίνεται και στο μεταξύ πλάθουμε κεφτεδάκια από το μίγμα μας και τα αλευρώνουμε ομοιόμορφα.
Μόλις κάψει το λάδι, τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια μέχρι να χρυσίσουν.

Ετοιμασία σάλτσας:
Ψιλοκόβουμε το πράσο και το τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο
Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν

Βάζουμε τα γαριδοκεφτεδάκια στη σάλτσα και τα αφήνουμε για 5-10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά γυρίζοντάς τα.

Τα τρώμε ζεστά.
.-

0 comments: