Sunday, December 24, 2006

Μελομακάρονα

Η συνταγή θα "βγάλει" περίπου ογδόντα μελομακάρονα.

Πρωταγωνιστές:
*3 ποτήρια αλεύρι
*1 ποτήρι σιμιγδάλι
*Μισό έως ένα ποτήρι μαύρη ζάχαρη (ανάλογα με το πόσο γλυκά θέλουμε τα μελομακάρονα)
*1 ξυλαράκι κανέλα
*5-6 γαρίφαλα
*Μισό κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
*Λίγη σκόνη μαστίχα
*1 κουταλάκι γλυκού σόδα
*1 πορτοκάλι
*Μισό (περίπου) λίτρο σησαμέλαιο
*1 ποτήρι καρυδόψιχα

Για το σιρόπι:
*2 ποτήρια νερό
*1 ποτήρι μέλι
*Μισό ποτήρι ζάχαρη
*1 ξυλαράκι κανέλα

Σενάριο:
Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε.
Κοπανάμε στο γουδί τη κανέλα, τα γαρίφαλα και το μοσχοκάρυδο να γίνουν σκόνη και τα ρίχνουμε στη λεκάνη.
Βγάζουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού και το ρίχνουμε και αυτό στη λεκάνη, όπως και τη μαστίχα.
Στίβουμε το πορτοκάλι και στο χυμό του διαλύουμε τη σόδα μέχρι να αφρίσει και μετά τα ρίχνουμε και αυτά στη λεκάνη.
Βάζουμε στη λεκάνη το μισό σησαμέλαιο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Προσθέτουμε σησαμέλαιο όσο ζυμώνουμε μέχρι "να φτιάξει" η ζύμη - θα χρειαστεί κάτι λιγότερο από μισό λίτρο.
Πλάθουμε "σφαιρίδια" στο σχήμα του μελομακάρονου η ότι άλλο σχήμα θέλουμε, αλλά στο μισό περίπου όγκο (φουσκώνουν αυτά τα διαόλια) και τα βάζουμε αραιά σε ταψί.
Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο - 160 περίπου βαθμοί μέχρι να ροδίσουν κάπως...
Τα βγάζουμε και τ' αφήνουμε να κρυώσουν.

Οσο ψήνονται τα μελομακάρονα, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα να βράσουν, ξαφρίζουμε αν χρειαστεί και μόλις ετοιμαστεί (=βράσει και μοσχομυρίσει) το σιρόπι, βγάζουμε τη κανέλα, βάζουμε λίγα-λίγα τα κρύα μελομακάρονα για 1-2 λεπτά να ποτιστούν με το σιρόπι.

Τέλος, τα βγάζουμε και τα πασπαλίζουμε με τη καρυδόψιχα
.-

0 comments: