Wednesday, May 2, 2007

Κουκιά

Η πρωτομαγιάτικη επιδρομή στο μπαξέ είχε ως λάφυρα κουκιά, τα οποία θα μαγειρευτούν πάραυτα.

Χρειαζόμαστε - εκτός από 1 κιλό περίπου κουκιά,
1 μεγάλο ή 2 μικρά κρεμμύδια
2-3 σκελίδες σκόρδο
μία ντομάτα
μια κουταλιά σούπας πελτέ
2-3 φύλλα δάφνης
4-5 γαρίφαλα
Ελαιόλαδο,αλάτι, πιπέρι

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κουκιά. Τα κόβουμε σε κομμάτια 3-4 εκατοστών.
Ψιλοκόβουμε και σωτάρουμε στη κατσαρόλα κρεμμύδια - σκόρδα.
Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τη ντομάτα και τη βάζουμε και αυτή στη κατσαρόλα μαζί με τον πελτέ.
Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και τα γαρίφαλα, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και βάζουμε τα κουκιά και λίγο νερό.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, κλείνουμε το καπάκι και τ' αφήνουμε να σιγοβράσουν για κανα δίωρο, ανακατεύοντας που και που, και βάζοντας και άλλο νερό αν χρειάζεται (που μάλλον δεν θα χρειαστεί).

(...περνούν οι ώρες...)

Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και κλείνουμε το μάτι της κουζίνας, αφήνοντας τη κατσαρόλα για κανα δεκαπεντάλεπτο.


Συνοδεύονται είτε με τυρί φέτα, είτε με παλαμιδολακέρδα.

Ιδιαίτερη (και έντονη) γεύση δίνει το πασπάλισμα με καπνιστό πιπέρι - αλλά καλό είναι να γίνει μια πρώτα μια δοκιμή. Δε νομίζω πως θα "ικανοποιήσει" όλους τους ουρανίσκους αυτός ο περίεργος συνδυασμός κουκιών/καπνιστού πιπεριού!

2 comments:

Anonymous said...

Θα πρότεινα αντί για ξερό κρεμμύδι, φρέσκα κρεμμυδάκια και για συνοδευτικό κατσικίσια φέτα με δυνατή μυρωδιά(για όσους την αντέχουν), που για το γούστο μου δένει καλύτερα με τη γεύση των κουκιών.
Καλή όρεξη! :)

Anonymous said...

το πρώτο τραπέζι είναι με κουκιά...και δεν μου αρέσουν καθόλου , αναμένω το επόμενο .
καλώς σε βρήκα !