Tuesday, January 25, 2011

Πατάτες ογκρατέν

Ενα φαγητό γι αυτές τις κρύες μέρες...

Καθαρίζουμε πατάτες, τόσες ωστε να είναι καθαρισμένες ενα κιλό και κάτι ψιλά.
Τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Χτυπάμε τρία αβγά με λίγο μοσχοκάρυδο, προσθέτουμε μισό φλιτζάνι γάλα και 200 γραμμάρια φέτα που έχουμε "λιώσει" με το πιρούνι.
Τρίβουμε 100 γρ. βουβαλίσια γραβιέρα και κρατάμε μια-δυο κουταλιες για πασπάλισμα.
Ανακατεύουμε αυγά, τυριά, γάλα, με μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, ένα κοφτό κουταλάκι αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, να γίνει ενα καλό μίγμα.

Λαδώνουμε ένα ταψί και το πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά dinkel, ωστε να δημιουργηθεί ένα λεπτό υπόστρωμα, πάνω στο οποίο απλώνουμε τι μισές πατάτες.
Περιχύνουμε με το μισό μίγμα, απλώνουμε τις υπόλοιπες πατάτες και ξαναπεριχύνουμε το υπόλοιπο μίγμα μας, όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 250 βαθμούς για 10-15 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 200.
Μετά από άλλο ένα δεκαπεντάλεπτο, πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα που κρατήσαμε και τ΄ αφήνουμε να ψηθεί για άλλη μισή ώρα: