Thursday, July 24, 2008

Γοφάρι στο φούρνο

Ενα ψάρι σαν το γοφάρι θέλει κανονικά σχάρα. Για λόγους βαρεμάρας όμως (ποιος καθαρίζει μετά...), θα το κάνουμε στο φούρνο. Θα το περιποιηθούμε κάπως βέβαια, μη φανούμε και εντελώς τεμπελχανάδες...

Παίρνουμε λοιπόν μισό κρεμμύδι και μια σκελίδα σκόρδο και τα βάζουμε στο μπλέντερ να πολτοποιηθούν. Από μυρωδικά: δενδρολίβανο, λεμονοθύμαρο, ρίγανη, καπνιστό πιπέρι - ότι διαθέτουμε ή και όλα μαζί - και τον χυμό μισού λεμονιού. Ανακατεύουμε τα σκορδοκρέμμυδα με τα μυρωδικά και λίγο ελαιόλαδο... έτοιμη η γέμιση!

Γεμίζουμε την κοιλιά του ψαριού (πριν αυτό γεμίσει τη δικιά μας, χε χε χε...) την καρφιτσώνουμε με ένα ξύλο σουβλακίου μη φύγουν τα υλικά που με τόσο κόπο και δάκρυα (κρομμύδι γαρ) ετοιμάσαμε, αλατοπιπερώνουμε τον ιχθύ και τον βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο (240 βαθμούς) για 10 λεπτά.

Το μισό λεμόνι που μας έχει μείνει στα χέρια, το κόβουμε σε φέτες.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 190, στρώνουμε τις φέτες του λεμονιού πάνω στο γοφάρι, το περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τ' αφήνουμε στο φούρνο για άλλα 20 λεπτά περίπου.

Ετοιμάζουμε ένα ποτηράκι κρασί η ρακί -ανάλογα με το τι θα πιούμε- και μόλις βγάλουμε το ψάρι από το φούρνο, το σβήνουμε με αυτό. Αφήνουμε μερικά δευτερόλεπτα το αλκοόλι να τσιτσιρίσει, βγάζουμε το ψάρι σε μια πιατέλα και το περιχύνουμε με το ζουμί που έχει μείνει στο σκεύος ψησίματος, το οποίο μπορούμε να ανακατέψουμε αν θέλουμε με λίγη worcestershire sauce:

4 comments:

Gianni said...

Μικρός μου φαίνεται ο Γοφάρης. Δεν βρίσκω τέτοιο μέγεθος στα μέρη μου.
Ωραίο το tip με το σβήσιμο μετά την φωτιά.

Κωστας said...

Ναι, σαν ψέμματα μου φαίνεται... ούτε εγώ φανταζόμουν οτι θα έβρισκα γοφαράκι ενός κιλού - "νορμάλ" μεγέθη γοφαριού για 2 άτομα που είμαστε είναι απαγορευτικά μεγάλη ποσότητα :-)

Tο σβήσιμο μετά την φωτιά είναι tip ψαροντουφεκά, για να πω την αλήθεια όμως δεν κατάλαβα και πολλά πράγματα... ίσως ήθελε περισσότερο κρασί, ποιος ξέρει. Ισως με ρακί να είναι πιο ιδιαίτερη η γεύση - αν ποτέ ξαναβρώ γοφάρι του κιλού θα ξαναπροσπαθήσω!

Gianni said...

Α! Μόνο με γοφάρι πιάνει το σβήσιμο;
Καλά, στα υπόλοιπα λοιπόν πίνουμε εμείς το σφηνάκι πριν την κατασπάραξη του ιχθύος :)

Κωστας said...

:-D ... καλό!