Sunday, September 7, 2008

Λαβράκι στο φούρνο

Σήμερα πιάσαμε λαβράκι.

Δεν ξέρω γατί, αλλά από πολλούς θεωρείται ο βασιλιάς των ψαριών (πως άλλωστε "βγήκε" η προηγούμενη έκφραση...).
Οκ, πολύ νόστιμο ψάρι, αλλά υπάρχουν και (λίγα είναι η αλήθεια) νοστιμότερα.

Οπως συνήθως συμβαίνει με τα ψάρια, δεν χρειάζονται πολλά "συνοδευτικά" ή "εξεζητημένοι" τρόποι μαγειρέματος. Συνεπώς, πάμε στο μπαλκόνι και βλέπουμε ποια μυρωδικά "φωνάζουν" οτι είναι φτιαγμένα για λαβράκι: δενδρολίβανο, βασιλικός και λεμονοθύμαρο.

Καθαρίζουμε καλά τα ψάρια μας, δύο τον αριθμό, και βάζουμε στην κοιλιά του καθενός 2 κλωνάρια δενδρολίβανο, τρία φύλλα βασιλικού και περίπου πέντε φυλλαράκια λεμονοθύμαρο.

Λαδώνουμε, αλατοπιπερώνουμε και ριγανώνουμε (χμ...) τα ψάρια.
Τα τυλίγουμε καλά σε χαρτί και τα ψήνουμε στους 200 για μισή ώρα περίπου (400-450 γραμμάρια το κάθε ψάρι, αν είναι μεγαλύτερα θα χρειαστεί περισσότερη ώρα, αν είναι μικρότερα, προφανώς λιγότερη).

Μπορούμε να σερβίρουμε όπως είναι στο χαρτί τους, αλλά για αποφυγή ατυχημάτων (φάγωμα χαρτιού, δλδ) ίσως είναι καλύτερο να τα βγάλουμε:


8 comments:

Μαρία said...

Το λαβράκι, καλέ μου, λεει ο κ. Μάνος τρωει σκατά και ποντίκια!

ΣΑΥΡΑ said...

και πολυ σωστα λεει Μαρια. οχι μονο δεν μπορω να καταλαβω γιατι ειναι τοσο υπερεκτιμιμενο απο γευση, μα γνωριζοντας και τον χαρακτηρα του, καθως και την τιμη του σε σχεση με την Τσιπουρα για παραδειγμα θα ελεγα: μα δεν τρωτε καμια σαρδελα?

cook said...

απαπα... δε μ'άρεσε που δε μ'άρεσε...σας ακούω να λέτε κι αυτά...

Κώστα!
επιτελους!...αναρτηση!
(στη νεα κουζίνα το μαγειρέψατε;)

Κωστας said...

@ Μαρία: Ποιος "κ. Μάνος" το λέει αυτό; Ο Στέφανος Μάνος ή ο Μάνος Χατζιδάκις; (έχει μια διαφορά...) :-)

@ ΣΑΥΡΑ : Κατά τη γνώμη μου, η σαρδέλα είναι το πιο νόστιμο ψάρι που υπάρχει. Αλλά και το λαβράκι δεν είναι και του πεταματού... μια χαρά είναι!
Ως ασχολούμενη με ιχθύες, προφανώς ξέρεις και για το διαιτολόγιο (και τον χαρακτήρα) του αστακού ας πούμε... Κάποιες ομοιότητες όσον αφορά την... "γευστικότητα" λαβρακιού και αστακού σε σχέση με το τι τρώνε είναι άραγε τυχαίες; (άλλη σύμπτωση πάλι... είναι οτι το καλύτερο λίπασμα -φαγητό δλδ- για φυτά θεωρείται η κοπριά.)
Βρε μπας και κάτι σημαίνουν όλα αυτά? :-) :-) :-)

@ cook : Στη νέα κουζίνα μαγειρέψαμε 2 φορές (μόνο, δυστυχώς).
Την πρώτη φορά είχα μαζί μου τη κάμερα, αλλά το φαγητό το 'χω ήδη βάλει στο βλογ.
Τη δεύτερη φορά κάναμε μανιτάρια και πατάτες, αυτό δεν έχει αναρτηθεί, αλλά ξέχασα την κάμερα στη Θεσ/νίκη.
Που θα πάει; τη τρίτη φορά ελπίζω πως και την κάμερα θα έχω και τη συνταγή δεν θα την έχω γράψει! :-)

Gianni said...

Το θέμα δεν είναι τι τρώει το λαβράκι κτλ.
Ξέρω... και εγώ δεν τρώω κέφαλο ας πούμε. Ψυχολογικό εντελώς.
Τρώω όμως και χοιρινό που είναι εξαιρετικά βρώμικο ζώο και πολλά άλλα.

jodimop said...

Καλώς τον! Σου'χει πάρει τα μυαλα η νέα κουζίνα μου φαίνεται...Καλό το λαυράκι όντως αλλά η σαρδελίτσα στα κάρβουνα δεν παίζεται. Το παϊδάκι των ψαριων!

Marina said...

Ευχαριστώ για τη συνταγή..ιδιαίτερα για τα μυρωδικά στη κοιλιά..
Θα το ετοιμάσω σήμερα το πιάτο, βρήκα ωραία λαβράκια..στην αγορά.

Anonymous said...

εγώ που το έκανα μου άρεσε πολύ!!! σε ευχαριστώ για την συνταγή!!