Το σταμναγκάθι είναι ας πούμε το άγριο ραδίκι της Κρήτης. Ονομάστηκε έτσι μάλλον επειδή οι Κρητικοί έκλειναν το στόμιο της στάμνας με αυτό το χόρτο ωστε να μη μπαίνουν έντομα στο νερό.
Εχει μια ενδιαφέρουσα πικρόγλυκη γεύση.
Θα το μαγειρέψουμε έυκολα και γρήγορα με μανιτάρια.
Σωτάρουμε λοιπόν τα μανιτάρια μας, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με μαρούλι, σπανάκι, ρόκα και σταμναγκάθι να βράσουν, προσθέτουμε αυγολέμονο κι είμαστε έτοιμοι:
8 comments:
Φρικασέ πολυαγαπημένο. Σταμναγκάθι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Μου φαίνεται δε πολύ ακριβό εδώ που το φέρνουν...
Τα μανιτάρια φρικασέ με διάφορα μέσα, (κυρίως μαρούλι) τα κάνω και εγώ.
Με σταμναγκάθι δεν τα έχω κάνει.
Έμαθα και την ετυμολογία, ευχαριστώ.
Κικ'η και εδώ δεν είναι φτηνό. 9-10 ευρώ στην λαϊκή από τότε που το "Αλάτσι" το έκανε μόδα.
Το ίδιο που κατάφερε και ο Λαζάρου με την πεσκανδρίτσα.
Μια δικαιολογία για τη τιμή του είναι η σπανιότητα και η δυσκολία του μαζέματος του συγκεκριμένου χόρτου.
Βέβαια, άμα οι "κυριλέδες" βάλουν το χέρι τους, τότε η τιμή ξεφεύγει φυσικά...
Αντί για σταμναγκάθι, βάλτε ραδίκια :-)
Δεν υπάρχει και μεγάλη διαφορά - κάτι σαν ταραμά αντί χαβιάρι (σ' αυτήν την περίπτωση βέβαια, ο ταραμάς είναι νοστιμότερος!)
ΥΓ:
Ελπίζω να μη βάλω σε κανέναν "κυριλέ"καμμιά ιδέα για κανα πιάτο "φουα γκρα γεμιστό με ταραμά πάνω σε φύλλα λαχανίδας" ... και πάει η λαχανίδα ένα ευρώ το φύλλο :-D
σταμναγκαθι μονο τουρσι εχω φαει και μου αρεσε...δυστυχως εδω δεν βρισκω καθολου...στην πατριδα μου παλι,οπως λεει και η Κικη πολύ ακριβο το εχουν τα μαναβικα...το πιατο τελειο...σλουρπ!...
cook τουρσί; πως είναι;
Σαν τσιτσίραυλα φαντάζομαι. (που τα θυμήθηκα και αυτά τώρα…)
Κανόνισε Κώστα να πάει η λαχανίδα όσο το σταμναγκάθι! χαχα!
τι να πω Γιαννη...εγω τσιτσιραυλα δεν εχω δοκιμασει!!
Hello nice post
Post a Comment