Tuesday, February 15, 2011

Τεμπελόπιτα

Την ονομασία της πίτας την άκουσα από τη μάνα μου που την έκανε (και τη κάνει ), δεν ξέρω αν είναι δική της έμπνευση η κάποιου άλλου.
Είναι η πίτα του τεμπέλη, αυτού που βαριέται να ανοίγει φύλλα... :-)

Η "γέμιση" μπορεί να είναι οτιδήποτε, θα κάνουμε ενδεικτικά μια πολύ απλή (ακόμα πιο τεμπέλικη δηλαδή) με σπανάκι και τυρί.

Μουλιάζουμε σε βραστό αλατισμένο νερό μισό κιλό σπανάκι, το κόβουμε σε σχετικά μικρά κομμάτια και τ' αφήνουμε να στραγγίζει.

Πάιρνουμε μισό κιλό αλεύρι (25ο γρ. λευκό και 250 γρ. dinkel ολικής άλεσης), προσθέτουμε λίγη σόδα φαγητού ή (ακόμα λιγότερη) baking powder, μισό κουταλάκι αλάτι, ένα τέταρτο του φλυτζανιού ελαιόλαδο και τρεις κουταλιές σούπας μηλόξιδο. Ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά - σιγά νερό μέχρι να "γίνει" η ζύμη, την οποία τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη (μπαλάκια).
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί κανα μισάωρο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 και ανοίγουμε δύο χοντρούτσικα "φύλλα" με τη ζύμη.
Σε ένα ταψί βάζουμε χαρτί και το λαδώνουμε ελαφρά με ένα πινέλο. Τοποθετούμε το ένα φύλλο της ζύμης, απλώνουμε το σπανάκι αφήνοντας περιμετρικά περίπου 1 εκατοστό "αέρα", τρίβουμε πάνω στο σπανάκι όσο τυρί "χωράει" (γύρω στα 200 γρ. είναι μια χαρά, νομίζω), βάζουμε, αν θέλουμε, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και "καπακώνουμε" με το δεύτερο φύλλο.
Ενώνουμε τα δύο φύλλα περιμετρικά πιέζοντας τα να γίνουν "ένα σώμα" και λαδώνουμε πάλι ελαφρά με ένα πινέλο τη πίτα.

Ανοίγουμε με ένα πηρούνι μερικές τρύπες στην επιφάνεια, βάζουμε τη πίτα στο φούρνο χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στους 180 περίπου και ψήνουμε για μια ώρα:

3 comments:

Lambros said...

Σας περιμένω στο διαγωνισμό που έχω διοργανώσει στον Ψαρότοπο !!!

Katerina said...

τεμπέλικη αλλά...
πολύ νόστιμη!!


καλημέρα!

Αστοριανή said...

...πιο τεμπέλικη... αν βάλεις σφολιάτα!!!
Χαιρετισμούς,
αστοριανή, ΝΥ