Thursday, August 30, 2007

Μακαρόνια με σάλτσα τόνου

Επιστρέφοντας από τις διακοπές, εντόπισα ένα πρόβλημα: Ο Blogger κάτι έκανε στα feeds και δεν βγαίνουν σωστά τα recent comments.
Για να βρώ τη δύναμη να ασχοληθώ με το ζήτημα, θα μαγειρέψω κάτι δυναμωτικό: Ριγκατόνι με σάλτσα τόνου.

(Καλά ε..., "κουκουρούκου" πρόλογος... στην πραγματικότητα μόνο ριγκατόνια είχε η ντουλάπα. Μια κονσέρβα τόνου ήταν κι αυτή ξεχασμένη... θα φάμε λοιπόν ό,τι μας βρίσκεται... Πάντως, το πρόβλημα με τα feeds χρήζει αντιμετώπισης .)
Edit, σήμερα το βράδι: Οκ, έβαλα ένα άλλο σκριπτάκι και όλα οκ με τα σχόλια!


Βασικά η σάλτσα είναι το παν σ' αυτή τη συνταγή, καθώς τα μακαρόνια θέλουν μόνο ένα βράσιμο σε αλατισμένο νερό.

Ξεκινάμε λοιπόν ψιλοκόβοντας ένα κρεμμύδι Κρήτης. Συνεχίζουμε ψιλοκόβοντας μερικές ντομάτες του μπαξέ της μαμάς. Για τους τεμπέληδες, αλλά και λόγω της ζέστης, μπορούμε να κομματιάσουμε το κρεμμύδι και να πολτοποιήσουμε τις ντομάτες στο μπλέντερ.
Σωτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο Κρήτης το κρεμμύδι. Ψιλοκόβουμε μια-δυο σκελίδες σκόρδο Κρήτης και τις βάζουμε να σωταριστούν κι αυτές. Προσθέτουμε τη ντομάτα και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία ωστε η σάλτσα να σιγοβράζει.
Μόλις μας γεμίσει το μάτι (δηλαδή "δέσει"), τη δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι τόσο ωστε η γεύση της να ικανοποιεί τη γλώσσα μας.
Βάζουμε και μερικούς σπόρους κίμινο, αν μας βρίσκονται πρόχειροι.
Αφαιρούμε τυχόν νερό από τη κονσέρβα τόνου και το βάζουμε στη σάλτσα ανακατεύοντας και κομματιάζοντας. Επειτα από ένα-ενάμισι λεπτό, σβήνουμε το μάτι και βάζουμε λίγη worcestershire sauce:

Αυτή η σως είναι ένα πράγμα "καινούριο κοσκινάκι μου και που να σε κρεμάσω" :-)

Στο μεταξύ, όσο ετοιμάζαμε τη σάλτσα, βράσαμε (al dente of course) τα ριγκατόνια... και ιδού:

Μια φωτογραφία που αποδεικνύει πως οι διακοπές έχουν ενίοτε ως συνέπεια να ξεχάσει ο φωτογράφος πως η ύπαρξη φωτισμού είναι απαραίτητη για να βγει μια σωστή φωτογραφία. (Εδώ που τα λέμε φταίει και η βιασύνη λόγω πείνας...)

Σε αντίθεση πάντως με το οπτικό αποτέλεσμα, το γευστικό αποτέλεσμα ήταν άψογο :-)

13 comments:

Μελενια said...

Την λατρευωτην worcester sauce! Περιεχει και πολυ φυσικο γλουταμινικο μονονατριο (οπως και τα μανιταρια, το κρεας, οι τοματες) οποτε νοστιμιζει οτιδηποτε.

betty said...

Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ τη sauce οπότε απλώς πιστεύω στις καταγεγραμμένες εντυπώσεις! Στη δική μου τονοσάλτσα προσθέτω στο τέλος και λίγο κρασάκι επειδή σπάει την ψαρίλα.

Gianni said...

καλώς τον!
Φορτώσαμε λάδι στις διακοπές;

Ενδιαφέρουσα η πρόταση με την worcester sauce. Θα δοκιμαστεί...

Trelofantasmeni said...

Ωραία συνταγή , καλώς ήρθες και πάλι , καλή προσαρμογή ...ότι έχει σχέση με μακαρόνια ειναι σούπερ !

Κωστας said...

@Μελενια: Νοστιμίζει οτιδήποτε;... Χμ, μόνο σε ψαρικά τη δοκίμασα γιατί νομίζω οτι τους πάει κουτί. Θα δοκιμαστεί προσεχώς και αλλού.

@betty: Α, χάνεις! Να τρέξεις πάραυτα να προμηθευτείς. Πριν τη σως, έβαζα και γω κρασί, αλλά έτσι είναι καλύτερα - και σου μένει περισσότερο κρασί για συνοδεία :-)

@Gianni: Οχι μόνο λάδι. Πολλά καλούδια.
Το καλύτερο πάντως ήταν τα κονέ με ελαιοπαραγωγούς, οπότε θα προμηθευόμαστε καλό κρητικό λάδι χωρίς να χρειάζεται ταξίδι στο νησί...

@Trelofantasmeni: Χα! άλλη μια μακαρονού ε; :-)

Aspa said...

Καλωσόρισες και καλά μαγειρέματα!

Σπέσιαλ και ταχύτατη συνταγή! Την κάνω κι εγώ συχνά πυκνά και ομολογώ πως ποτέ δε σκέφτηκα να δοκιμάσω την συγκεκριμένη σως ... αλλά θα το πράξω ταχέως...

... με κοτομπουκιές και μανιτάρια να δεις πως ταιριάζει ....

Και κάτι ακόμη ... Τελευταία, δοκίμασα αφού ετοιμάσω τη σάλτσα με όλα τα υλικά της και ελάχιστο χυμό ντομάτας, ρίχνω τον περισσότερο χυμό λίγο πριν σβύσω το μάτι και τον αφήνω να πάρει μια βράση (1 λεπτό)... Δοκίμασέ το και πές ΜΕ....

Τα σέβη μου!

Μελενια said...

Δοκιμασε την σε τυρι λιωμενο πανω σε ζεστη φρυγανια (αυτο το ανοιχτο τοστακι-πως το λενε) ειναι απαιχτη!

Johanna said...

Καλωσήρθες!
Ωραία η σάλτσα, αν και εγώ την προτιμώ με σπαγγέτι. Βέβαια, αν έχει κανείς ριγκατόνι μόνο στο ντουλάπι, ριγκατόνι και θα φτιάξει!

Οι Άγγλοι την Worcester sauce την βάζουν πάνω στο cheese on toast όπως πολύ σωστά πρατηρεί η μελένια...Αν βρεις cheddar ακόμα καλύτερα, γιατί λιώνει κολασμένα. Συχνα προσθέτουν και καμιά ροδέλα κρεμμύδι από πάνω πρίν το βάλουν στο γκριλ. Αν υπάρχει Αγγλικό gourmet, αυτό το 'πιάτο' είναι πολύ κοντά...

cook the book said...

καλώς τον από την κρήτη...βλέπω πως ακόμη εκεί βρίσκεσαι...με τα σκορδάκια σου και τα κρεμμυδακια σου :)
τη worce...σως κάποτε τη δοκίμασα σε φαγητό με κρεας,αλλα ίσως επειδή δεν την εβαλα στο τελος...εξαφανίστηκε στη γεύση...
στην τονο-σως βάζω λίγο βασιλικό ή μαιντανό,αλλά το κίμινο μου ακούγεται πολύ ενδιαφέρον για δοκιμή :)
όσο για την ψαρίλα,αν ο τόνος μπει στο τελος και δεν βράσει με τη σαλτσα δεν έχει καθόλου ψαρίλα...

Juanita La Quejica said...

Καλό Φθινόπωρο!
Οι ίδιες προμήθειες είχαν ξεμείνει και στα δικά μας ντουλάπια, κάτι παρόμοιο ήταν και το δικό μας πιάτο της επιστροφής, με την προσθήκη Σιφνέϊκης κάππαρης.
Την worcestershire sauce την χρησιμοποιούσε αρκετά η μητέρα μου, οπότε είναι από τα αγαπημένα υλικά. Σβήσε χοιρινό με μπράντυ και τη σάλτσα και απόλαυσε άρωμα!

Κωστας said...

@ Aspa : Θα δοκιμάσω και θα ΣΕ πω :-)

@ Μελενια : Καλό ακούγεται. Ειδικά τώρα που έπεσε η θερμοκρασία...

@ Johanna : Κάνουν οι Αγγλοι τέτοια πράγματα; Μένω άναυδος! :-)

@ cook the book : Δυστυχώς τα κρητικά κρεμμύδια μας τέλειωσαν (τα καταβροχθήσαμε). Θα σπείρουμε όμως κάποια από τα σκόρδα.Αντε να δούμε αν θα πετύχει...

@ Juanita La Quejica : Το φετινό Φθινόπωρο θα 'ναι σίγουρα καλύτερο από το περσινό. Πέρσι δεν την ήξερα αυτή τη σως :-)

----------
Καλό χειμώνα σε όλους!

oneiromageiremata said...

Ούτε εγώ έχω δοκιμάσει τη σάλτσα. Κάνω συνήθως μακαρόνια με τόνο αλλά χωρίς τη σαλτσούλα αυτή.
Καλό φθινόπωρο!

Anonymous said...

Η συνταγη καλη αλλα ...χωρις την sauce.
Ας μην σκοτωνουμε τις γευσεις των κρητικων προιοντων με αλοιφές και γκλουταμάτ ΕΙΝΑΙ ΚΡΊΜΑ...ρωτα και τους Ιταλους.