Saturday, September 8, 2007

Χοιρινή τηγανιά

Η χοιρινή τηγανιά είναι ένας άπαιχτος κρασομεζές - ειδικά αν κάνει κρύο όπως σήμερα.
Για να γίνει κάπως πιο "πλήρες" σαν πιάτο, θα μαγειρέψουμε και μερικές... "πατάτες συνοδείας".

Προθερμαίνουμε το φούρνο περίπου στους 180. Καθαρίζουμε και κόβουμε μερικές πατάτες. Λαδώνουμε ένα ταψί/πυρέξ κλπ, βάζουμε τις πατάτες αφού τις αλατοπιπερώσουμε, λίγο ελαιόλαδο και το χυμό ενός λεμονιού. Τ' αφήνουμε στο φούρνο για καμμια ώρα, μετακινώντας μια-δυο φορές τις πατάτες μη τυχόν κολλήσουν.

Στο "κυρίως θέμα" τώρα:

Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του χοιρινού. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σ' ενα τηγάνι να κάψει σε δυνατή φωτιά.
Μέχρι να ετοιμαστεί το λάδι, ψιλοκόβουμε μια κόκκινη πιπεριά και ένα κρεμμύδι, ενώ καθαρίζουμε (ξεφλουδίζουμε) 1-2 σκελίδες σκόρδο.

Βάζουμε τα κομμάτια του χοιρινού στο τηγάνι μέχρι να εξατμιστούν τα εξατμιζόμενα υγρά και να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές.
Χαμηλώνουμε κάπως τη θερμοκρασία και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φυτά μας μαζί με το χυμό ενός λεμονιού. Σε 1-2 λεπτά, ψιλοκόβουμε και το σκόρδο και το βάζουμε κι αυτό στο τηγάνι.
Προσθέτουμε αρκετή ρίγανη, σβήνουμε με κόκκινο κρασί και worcestershire sauce (@ Juanita: Δεν υπήρχε μπραντι στο σπίτι, οπότε επέλεξα τη "κλασσική" λύση του κρασιού) :

Πρέπει να γράψω πως ήταν καλύτερο απ' ότι φαίνεται στη φωτο... :-)

25 comments:

cook the book said...

σούπερ είναι στη φωτο...τόσο που μου άνοιξες την όρεξη τώρα...κι έκανα κι εγώ χοιρινό σήμερα,αλλά με λιαστές ντομάτες και τυρι :)

oneiromageiremata said...

MIAM! Θα με κάνεις να πάω να πάρω τηγανιά για αύριο!

paperflowers said...

Γεια! Ωραίες συνταγές!
Αλλά... worcestershire sauce στην τηγανιά...???
Να της προσθέσουμε κ λίγο ανανά που θα πηγαίνει αλλά θα πρέπει να της αλλάξουμε όνομα! :-)

Gianni said...

Κ εγώ κάνω κάτι πιο απλό. Χοιρινό κρασάτο.
Βάζω τα κομμάτια μόνο με κρασί λευκό μέχρι να βράσουν και λίγο πριν το τέλος προσθέτω ελαιόλαδο.
Στο πιάτο βάζω αρκετό λεμόνι...

Crazy Tourists said...

Μιαμ!! Τέλεια είναι η φωτό!! Πεινάωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω!!!!!!!
Δε σε πειράζει να φάω μια μπουκιά ε; Μια τοσοδούλα μπουκίτσα...

CrazyTourist2

Κωστας said...

@ cook the book: Πολύ ωραίο πράγμα η λιαστή ντομάτα! Την ανακάλυψα δυστυχώς σε σχετικά μεγάλη ηλικία... Κρέας μαζί με τυρί όμως, πέφτει κάπως βαρύ στο ευαίσθητο στομάχι μου :-(

@ oneiromageiremata: Να πάρεις! ...και χαιρετίσματα στον δήμαρχο σας :-) :-) :-)

@ paperflowers: Ω, ναι! Εδώ η αστακομακαρονάδα είναι λέει "παραδοσιακή ελληνική συνταγή"... σε μια σαλτσούλα θα κολλήσουμε; Εκσυγχρονισμός αγαπητέ/ή :-)

@ Gianni: Eλαφρύ και καλοκαιρινό το κάνεις ε;
***Επηξα λίγο και καθυστέρησα, αλλά σου 'στειλα το πιπέρι χτες.

@ Crazy Tourists: Μόνο μια μπουκίτσα; Πάρε πράμα...
Είπαμε: Δεν παχαίνει το πολύ φαγητό, παχαίνει το κακό φαγητό

betty said...

Gianni, άπαιχτη μου φαίνεται και η δική σου συνταγή με βράσιμο στο κρασί!...Κι εκτός του λεμονιού να ρίχναμε και ρίγανη ή θυμάρι; Ώπ, δεν αγνοούμε τον οικοδεσπότη, αλλά μιας και μπήκαμε είπαμε ν'ανταλλάξουμε και καμμιά ιδέα με τους επισκέπτες σου!

Gianni said...

Αγαπητή πατριώτισσα (αν δεν κάνω λάθος) Μπέττυ, πολλή σωστή στην πρότασή σου.
Ρίγανη έχει η "αυθεντική" όπως την κάνουν στα μέρη μου αλλά και το θυμάρι σου θα δοκιμαστεί σύντομα.
Να συμπληρώσω κάτι όμως.
Αν το χοιρινό δεν έχει και λίγο λίπος αφήστε την συνταγή. Δεν...

Gianni said...

Α! με τον ίδιο τρόπο που κάνω το κρασάτο χοιρινό κάνω και κρασάτο χταπόδι (άσχετο με την συνταγή του Κώστα λέμε...) μόνο που εκεί το αφήνω π΄ρωτα χωρίς υγρά να βγάλει τα δικά του πρώτα και μετά ρίχνω κρασί. Η συνταγή με το χταπόδι είναι καταπληκτική!

Gianni said...

Καλημέρα Κ.
Το πιπέρι ήρθε και ευχαριστώ πολύ.
Ωραία συσκευασία!
Ευτυχώς δεν τα ψάχνει η ασφάλεια. Θα νόμιζε πως ήταν κάτι άλλο...

betty said...

Gianni είσαι πατριώτης εκ Κυπαρισσίας ορμώμενος;

Crazy Tourists said...

Κυπαρισσία (ξανα)ακούω!!!

CrazyTourist2

Crazy Tourists said...

Κυπαρισσία (ξανα)ακούω!!!

CrazyTourist2

Gianni said...

Λίγο πιο κάτω. Κορώνη!
Αν και στην πόλη σου έχω μερικούς καλούς φίλους.
Τον ένα ίσως τον είχες και δάσκαλο. Γιάννης Μερκ.
Ο άλλος είναι καρδιολόγος.
Παρασκ. Φλ.

Μελενια said...

14 σχολια σε χοιρινη τηγανια!! Ετσι φαινονται οι μερακλιδες :-))

Κωστας said...

Το κρασάτο χταπόδι του Γιάννη πρέπει να μαγειρευτεί asap!

Ως ετεροδημότης φεύγω αύριο και θα γυρίσω από βδομάδα, χαιρετώ σας και καλό βόλι τη Κυριακή.

cook the book said...

@γιάννη
βρε βρε...πολλοί συμπατριώτες βρεθήκαμε εδώ!
και βεβαια τον γνωριζω τον Γ.Μερκ,είναι σχολικός συμβουλος νομίζω τώρα...όσο για τον καρδιολόγο...είναι ο γιατρός της μαμάς και του συζύγου ενίοτε...:)

Juanita La Quejica said...

Θα το τιμήσουμε και χωρίς μπράντυ!
Καλό Φθινόπωρο, Καλή Εβδομάδα!

Gianni said...

Κώστα τηω συνταγή με το χταπόδι την είχα βάλει εδώ:
http://hungryforhungry.blogspot.com/2007/02/blog-post_2606.html

Μην βάλεις νερό, μόνο κρασί και το λάδι στο τέλος.
Στο πιάτο ρίχνεις λεμόνι και ξεκινάς βούτες στη σάλτσα!!!

Μπέττυ μικρός ο κόσμος! Ναι ο Γιάννης είναι σχολικός σύμβουλος.

Κωστας said...

A, tzazepse to pc kai den grafei ellinika!

Gianni, an to evraza se kokkino kai oxi leyko krasi logo xeimona?

Na doume pote tha vro xrono (kai xtapodi)... tora me tis anakainiseis tou spitiou oute vrasta avga den prolabaino na kano...

Gianni said...

Δεν το έχω κάνει ποτέ με κόκκινο. Αλλά και με το λευκό η σάλτσα λόγω χταποδιού είναι σκούρα.
Χταπόδι είναι εύκολο να βρεις. Κατεψυγμένο αλλα΄με χοντρα πλοκάμια.
Μάλλον θα το απολαύσω με τουρσιά της μαμάς και ούζα στην πατρίδα το Σάββατο!
Όπως τότε που έκανα την περιγραφή:
http://hungryforhungry.blogspot.com/2007/03/blog-post_1632.html

Johanna said...

Τι κομμάτι χοιρινό χρησιμοποιείς για να είναι μαλακό και να μην θέλει πολύ ψήσιμο?

gpapoul said...

Θαυμάσιο έγινε! συγχαρητήρια για την συνταγή. το ότι προστίθεται το κρεμμύδι μετά, και όχι εξαρχής, το κάνει να γλυκίζει ακόμη περισσότερο το κρέας...πολύ ωραίο με κόκκινο κρασί...

ANTHI said...

bravo! yperoxi syntagi! molis to fagame alla me patates tiganites!!! thanxxxx!!!!

argirw said...

Καλημερα!!!!
εγω αποφασισα να κανω την συνταγη σημερα οποτε αυριο θα εχετε εντυπωσεις..
μου φανηκε πολυ ωραιο..ελπιζω να τα καταφερω