Saturday, March 22, 2008

Σαργός στη σχάρα

Ενα πολύ νόστιμο και ελαφρύ μεν, με πολλά αγκάθια δε, ψάρι: Σαργός η Ζαργός (και ποιος ξέρει πόσα άλλα ονόματα να 'χει...)
Απ' όσο ξέρω είναι ερμαφρόδιτο, γεννιέται δηλαδή άντρακλας και στη πορεία γίνεται κοκκώνα.

Εχω ακούσει να λένε πως σπάρος και σαργός είναι το ίδιο, που μάλλον δεν ισχύει.
Diplodus sargus sargus είναι η"επιστημονική"ονομασία του σαργού, Diplodus annularis του σπάρου, άρα είναι "αδερφάκια". Ανήκουν και τα δύο στην οικογένεια των σπαριδών, όπως και η τσιπούρα, η συναγρίδα, το φαγκρί κλπ. Νόστιμη οικογένεια...

Με τα λόγια όμως δεν χορταίνει κανείς. Ας μαγειρέψουμε.

Πλένουμε, καθαρίζουμε, αλατοπιπερώνουμε τους σαργούς, τους "ρίχνουμε" στη σχάρα και εντός ολίγων λεπτών τρώμε:

Πολύ δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία ε; :-)

*Το λεμόνι είναι προαιρετικό.

0 comments: