Thursday, July 31, 2008

Αρακάς

Καλό υλικό για πιο "σύνθετα" πιάτα, αλλά ακόμα καλύτερος (σχεδόν) μόνος του ο αρακάς (νομίζω...)!

Λοιπόν.
Παίρνουμε αρακά.
Καθαρίζουμε μέχρι τα μπιζέλια να γίνουν λίγο παραπάνω από μισό κιλό (ή όσο αντέχει η μπάκα μας τελος πάντων...).
Ζεσταίνουμε ένα φλιτζάνι νερό μπας και χρειαστεί (αν είναι καλός ο αρακάς δεν θα χρειαστεί) και το κρατάμε ζεστό.
Παίρνουμε ένα κρομμύδι και το ψιλοκόβουμε.
Σωτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρομμύδι, προσθέτουμε τον αρακά, ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Αφήνουμε να σιγοβράσει για κανα 15λεπτο.

Ψιλοκόβουμε μισό ματσάκι άνιθο και εξάγουμε (cool όρος?) τον χυμό ενός λεμονιού.

Με το πέρας του προαναφερθέντος 15λεπτου, προσθέτουμε στο έργο μας τον άνιθο και τον χυμό λεμονιού, ζεστό νερό όσο (και αν) χρειάζεται και τ' αφήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά.

Αλατοπιπερώνουμε και δοκιμάζουμε κάθε τόσο τον αρακά μέχρι να γίνει όσο μαλακός (και αλμυρός) μας αρέσει... και βουαλά:

Απαραιτήτως συνοδεύεται με φέτα ή κάποιο άλλο τυρί που "τραβάνε" τα βίτσια μας...

7 comments:

Gianni said...

Δεν είχα ακούσει ξανά αυτό τον τρόπο. Ή λαδερό τον έκανα ή στον ατμομάγειρα.
Θα δοκιμαστεί.
Μετά τις διακοπές, μιας και φεύγω σε λίγα λεπτά!!!

Θα ανεβάζω ανταποκρίσεις...

δεσποιναριον said...

Ενα φαγητο γλυκισμα!!! Ασε το φακορυζο της προηγουμενης συνταγης!!
Καλο καλοκαιρι με ομορφα φαγακια!

kiki said...

Μιαμ! Το κακό με τον αρακά είναι ότι είμαι ικανή να φάω τον μισό όταν τον καθαρίζω! Πολύ καλή ιδεά η λεμονάτη!

Anonymous said...

Ε, αν έχεις και καμια αγκιναρίτσα, ρίχτη μέσα! Τρελλαίνομαι για αρακά, αλλά τον τρώω με γιαούρτι, αντί για φέτα. Αν είναι και τσανάκα ακόμη καλύτερα και πιο διαίτης!

LAMBROS said...

Καλημέρα Κώστα !
Καταπληκτική η συνταγή σου .. Κάπως έτσι την κάνει και η γυναίκα μου ... Κλασσική αλλά με διαχρονική αξία συνταγή ...
Συγχαρητήρια και πάλι

Juanita La Quejica said...

Πριν προσθέσουμε τον αρακά, σβήνουμε το κρεμμύδι με κονιάκ και worcestershire sauce. Προς το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε και ελαφρά ψημένο ψιλοκομμένο μπέϊκον και έτσι "ξεγελιούνται" και αυτοί που έχουν συνηθίσει να έχουν κάποιο κρεατικό στο πιάτο τους.

Κωστας said...

@Gianni: καλά να περνάς!

@δεσποιναριον: thanks

@kiki: Χα! ωμός αρακάς, δεν το σκέφτηκα :-)

@jodimop: Αν είχα αγκινάρα, θα την έριχνα... αλλά με τέτοιες ζέστες ποιος καθαρίζει... κλπ κλπ :-)

@ΛΑΜΠΡΟΣ (Lambros): thanks

@Juanita La Quejica: Ενδιαφέρουσα ιδέα! μόνο και μόνο από περιέργεια (καθώς τον αρακά τον τρώω σκέτο) θα πρέπει να δοκιμαστεί :-)