Tuesday, December 23, 2008

Χταπόδι ξυδάτο

Δε ουλτιμεϊτ ορεκτικό.
Τελεία και παύλα: .-

Για να φτιάξουμε το τελειότερο έδεσμα ever, δεν χρειάζονται "μαγικά και κόλπα".
Ενα (ή δύο ή τρία κλπ) χταπόδι(α) φτάνουν!

Λοιπόν.
Παίρνουμε ένα (και δύο και τρία και τέσσερα - σαν τα παιδιά του Πειραιά) χταπόδι(α).
Τα καθαρίζουμε (αν δεν τα 'χει καθαρίσει ο ιχθυοπώλας μας).

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα ικανού μεγέθους, ικανή ποσότητα νερού (εδώ είναι το μόνο κόλπο... πως να βρεις την ικανότητα... χεχ...)
Μόλις αρχίσει να βράζει το ύδωρ στη κατσαρόλα, βάζουμε κάποια ποσότητα αλατιού (μια κουταλιά ανά λίτρο νερού είναι ένα καλό deal...) και το(τα) χταπόδι(α) να βράσουν για κανα μισάωρο (ή λιγότερο, ή παραπάνω, εξαρτάται από τα γούστα μας).

Οσο βράζουν, ετοιμάζουμε το λαδοξυδόπραγμα που θα τα βάλουμε: Ελαιόλαδο, ξύδι από σταφύλια (μια καλή ανάμιξη είναι 1:1), 2-3 φύλλα δάφνη, μερικούς κόκκους πιπεριού, 1-2 ψιλοκομμένες/κοπανισμένες σκελίδες σκόρδο και όποια άλλα μυρωδικά μας αρέσουν (με μέτρο όμως οκ;).

Σουρώνουμε το/τα χταπόδι(α), περιμένουμε να κρυώσουν τόσο ωστε να μπορούμε να τα χειριστούμε, κόβουμε και πετάμε τις σακούλες, κόβουμετα πόδια στη μέση αν χρειαστεί και τα βυθίζουμε στο λαδοξυδόπραγμα που φτιάξαμε.

Καταναλώνονται μετά από 24 ώρες, αφού πρώτα πασπαλιστούν με ρίγανη:

5 comments:

Peter M said...

Kosta, to Xtapodi fanaitai nostimotito!

Gianni said...

Δεν μπορώ και εγώ να ανατισταθώ στο χταπόδι.
καλές Γιορτές.

Crazy Tourists said...

Πω πω!!
Θεϊκό ορεκτικό-φαγητό!! Πώς να του αντισταθεί κανείς; Δε γίνεται!!!

Τρελοτουρίστρια

L'Enfant de la Haute Mer said...

Ωραίο φαίνεται και ορεκτικό !
Με την άδειά σας, ο δικός μου ο τρόπος :
Καθαρίζω, πλένω και στραγγίζω εντελώς το πρώην ζωντανό.
Το βάζω στην κατσαρόλα χωρίς σταγόνα νερό ούτε αλάτι, στην αρχή σε σιγανή φωτιά. Βγάζει ένα σωρό νερό από μόνο του και έπειτα δυναμώνω τη φωτιά, ώσπου να τελειώσει σχεδόν το ζουμί του. Αν πιεί όλο το ζουμί του γίνεται αρκετά αλμυρό - αν το θέλω λιγότερο αλμυρο δεν το αφήνω να τελειώσει. Μετά, σε λαδωμένο πιάτο, και από πάνω ρίγανη, λάδι και ξύδι.

Λάμπρος Τσουκνίδας said...

Καλή, γευστική και χορταστική χρονιά!