Monday, April 16, 2007

Συκώτι τηγανιτό

Το συκώτι συνήθως το μαγειρεύουμε στο σπίτι με ρύζι.
Σήμερα ήθελα μια τηγανιά πατάτες (από τα λάφυρα του μπαξέ στο χωριό...), οπότε είπα να τηγανίσω και το συκώτι.
Εχει βέβαια τα ζόρια του το ήπαρ στο τηγάνι, "σκάει" και κάνει το τόπο χάλια, οπότε θα χρειαστεί να το σκεπάσουμε όσο τηγανίζεται.

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να καθαρίσει και να κόψει το συκώτι σε φέτες, τις οποίες πλένουμε και αλατο-ριγανο-πιπερώνουμε. Τις αφήνουμε μέχρι να τηγανίσουμε τις πατάτες. Βγάζουμε τις τηγανιτές πατάτες σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει τα λάδια.

Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο να κάψει. Αν θέλουμε, μπορούμε να αρωματίσουμε το λάδι με μια σκελίδα σκόρδο.
Τηγανίζουμε τις φέτες περίπου ένα πεντάλεπτο από κάθε πλευρά, αν είναι πολύ λεπτές θα πάρει λιγότερο χρόνο.
Προαιρετικά σβήνουμε με λίγο κόκκινο κρασί και είμαστε έτοιμοι.

7 comments:

Gianni said...

Συμφωνώ απόλυτα για το σβήσιμο με το κρασί!
Ωραίος μεζές. Και τέτοιο λάφυρο πήραμε πάντως... Τι τσάμπα το έχουμε το φορητό ψυγειάκι;

Τώρα για το καπνιστό πιπέρι σου θα κάνω μια προσπάθεια σε γνωστό deli της Θασσαλινίκης μιας και θα είμαι όλη την εβδομάδα για δουλειά.

ggk said...

Γιάααμμιιιι.. ωραίο το τηγανιτό συκώτι με τις πατατίτσες.

Εμείς στο σπίτι το μαγειρεύουμε αλλιώς. Κόβουμε το συκώτι σε μικρά κομματάκια, το βουτάμε μέσα σε αλεύρι και μετά στο τηγάνι. Στο τέλος ρίχνουμε από πάνω αλάτι, ρίγανη και κόκκινο πιπέρι.

Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω το σβήσιμο με κρασί που προτείνεις. :)

Κωστας said...

Εχω έναν φόβο:

Γιάννη μου το μαντίλι σου
δεν θα γιομίσ' πιπέρι :-)

Μακάρι να βρεις, αλλά απ' όσο ξέρω... καπνιστό πιπέρι Λουτρακίου, μόνο στο Λουτράκι...

@ggk: Αλεύρι; Χμμμ... Να το "ψάξουμε" το θέμα :-)

Anonymous said...

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΛΑΔΙ ΦΡΕΣΚΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΡΑΣΙ 1 (ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΑ ΚΟΜΑΤΙΑ ΣΥΚΩΤΙ)ΦΛΥΤΖΑΝΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΞΥΔΙ (ΚΑΙ ΜΠΑΛΣΑΜΙΚΟ ΠΑΕΙ)

Κωστας said...

Anonymous, το ξύδι θα το δοκιμάσουμε. Με το βούτυρο όμως και δη το τηγανιτό, δεν τα πάω και τόσο καλά - νομίζω οτι ποτέ δεν έχω τηγανίσει σε βούτυρο...

aetos said...

ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ , ΑΛΕΥΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΗΓΑΝΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΣΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ .ΣΤΟ ΛΑΔΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ( ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ) ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΦΡΕΣΚΟ Η ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΟ ΑΡΙΣΜΑΡΙ ΔΗΛ. ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ, ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΞΥΔΙ ΑΝΑΛΙΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΚΩΤΙΟΥ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΞΑΤΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΠΕΡΙΧΥΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ .....ΤΡΩΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ !!!!! ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΛΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ...

ifaistos said...

Σταματηστε... πεινασα.
Αυτη την στιγμη περιμενω να βρασουν οι πατατες για να ξεκινησω να τηγανιζω το συκωτι και να βραζω και το ρυζι για να ειναι ολα ετοιμα. ταυτοχρονα.

ΠΟΠΟ, δε ξερω αν θα αντεξω αλλα 10 λεπτα...

Ευχαριστω για τις ιδεες, ειμαι νεος στα θεματα : Κουζινας.