Sunday, July 1, 2007

Ρύζι με μανιτάρια και καλαμπόκι στο wok

Ενα "εξ' ανάγκης" φαγητό, καθώς Κυριακή βράδι μπορεί κανείς να μαγειρέψει με ό,τι υπάρχει στο ψυγείο / ντουλάπι, περιορίζοντας έτσι τις επιλογές του.
Πάντως, μια χαρά μου βγήκε το αποτέλεσμα.

Μεταξύ άλλων, στα ντουλάπια μας υπήρχαν: Ρύζι, καλαμπόκι, μανιτάρια, κρεμμύδια, σκόρδα, λάδι, αλατοπίπερο, σως σόγιας και σαφράν. Θα τα μαγειρέψουμε ολτουγκέδερ.

Αφού βράσουμε το ρύζι (μισό ποτήρι) βάζοντας λίγο σαφράν στο νερό να πάρει χρώμα, το αφήνουμε να περιμένει.
Στο μεταξύ, έχουμε καθαρίσει και κόψει 250 γρ.μανιτάρια και ένα κρεμμύδι. Στο wok βάζουμε λίγο λάδι και τα μανιτάρια. Μόλις οι μήκυτες αρχίσουν να βγάζουν τα νερά τους και να καπνίζουν, προσθέτουμε 200 γρ. καλαμπόκι (από βάζο με άλμη).
Μόλις ρουφήξουν τα ζουμιά τους, βάζουμε λίγο πιπέρι, ανακατεύουμε και τα βγάζουμε να περιμένουν κι αυτά.
Καθαρίζουμε το wok, βάζουμε πάλι λίγο λάδι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια. Μόλις τους σπάσει ο τσαμπουκάς (δηλαδή μόλις μαλακώσουν) ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε μια σκελίδα σκόρδο. Ανακατεύουμε για κανα λεπτό και βάζουμε τη σάλτσα της σόγιας να "καραμελώσουν".
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να πάρει ομοιόμορφο χρώμα. Βάζουμε τέλος και τα μανιτάρια με το καλαμπόκι, αλατίζουμε, ανακατεύουμε και έτοιμο:

Καλό μήνα!

3 comments:

cook the book said...

πρόσφατα αγόρασα ένα wok ...αλλά ακόμη ...καθεται στη γωνία...το κρέας εκεί μπορεί να βράσει(εννοείται σε μικρά κομμάτια) ή είναι απλά για τηγάνισμα;...
...χμμ..ομολογώ είμαι ακόμη μπερδεμένη ως προς την χρήση του...

Κωστας said...

Δεν δοκίμασα να βράσω κάτι στο wok (τόσες κατσαρόλες έχουμε άλλωστε...), αλλά γιατί να μην γίνεται;
Σαν τηγάνι πάντως, δεν παίζεται! Ισως είναι η καλύτερη ασιατική εφεύρεση :-)

Iro said...

Τέλεια η συνταγή... Μόλις την έφτιαξα.
Μόνο σαφράν δεν είχα, αλλά και πάλι ήταν πεντανόστιμη!!