Tuesday, September 25, 2007

Μακαρονάδα με σάλτσα καπνιστού σολομού

Μια συνταγή της συζύγου για σήμερα (βοήθησα στις "αγγαρείες" πάντως...)
Οποιοδήποτε ζυμαρικό μας κάνει, σπαγγέτι είναι αυτό που βρέθηκε σήμερα στο σπίτι, οπότε σπαγγέτι θα μαγειρέψουμε...

Οσο καιρό περιμένουμε να ζεσταθεί το νερό που βάλαμε στη κατσαρόλα για να βράσουμε τα μακαρόνια, θα ετοιμάσουμε τη σάλτσα.
Χρειαζόμαστε 200 γραμμάρια καπνιστό σολομό, 100 ml κρέμα γάλακτος light (15% λιπαρά), ένα lime, ένα σφηνάκι βότκα και μια πρέζα εστραγκόν.
Βάζουμε στο μπλέντερ τη μισή κρέμα γάλακτος, το μισό εστραγκόν, το ξύσμα του lime, και το 1/10 του σολομού. Ανακατεύουμε καλά.
Ψιλοκόβουμε τον υπόλοιπο σολομό, ρίχνουμε πάνω του τη βότκα, το υπόλοιπο εστραγκόν και το χυμό από το μισό lime, ανακατεύουμε και τ' αφήνουμε να περιμένει.

Οταν αρχίσει να βράζει το νερό στη κατσαρόλα, ρίχνουμε μια κουταλιά αλάτι και τα μακαρόνια. Τα βράζουμε al dente of course.
Σουρώνουμε.

Βάζουμε στο wok λίγο ελαιόλαδο να κάψει. Ρίχνουμε τα μακαρόνια, ανακατεύουμε λίγο. Ρίχνουμε τα περιεχόμενα του μπλέντερ, ανακατεύουμε λίγο περισσότερο :-)
Βάζουμε τέλος τον ψιλοκομμένο σολομό, την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και ξανα-ανακατεύουμε για τρίτη και τελευταία φορά:


ΥΓ: Τη φωτογραφία την έβγαλα όσο τα μακαρόνια ήταν στο wok, ωστε η betty να δεί τη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά στο wok (ορμώμενος από εδώ) :-)

15 comments:

Anonymous said...

Υποκλίνομαι στο wok, στην χρήση εστραγκόν (ειδικά σε αυτή την πινελιά, μιας και εγώ βάζω λίγο άνηθο) αλλά και στο κόλπο με το μπλέντερ που μέχρι τώρα πίστευα πως μόνο εγώ το έκανα!

kiki said...

Άψογο!

Crazy Tourists said...

Μιαμ μιαμ!! Θα ζητήσω από το τρελοτουριστάκι μου να μου το μάγειρέψει, που έχει και ταλέντο σ'αυτά!! (Τα πιάτα όμως δικά μου!!)

CrazyTourist2

Γ.Π. said...

Πραγματικά υπέροχο! Μαθαίνουμε πολλά και δεν χορταίνουμε να χορταίνουμε με τις προτάσεις σας!

Anonymous said...

παρ'όλο που τα..ψαροειδή δεν με τρελλαινουν,αυτό εδώ μου κλείνει το ματι με ναζι...κυριως λογω του εστραγκον που πολυ αγαπώ!
η Μπετυ θα εκτιμησει τη φωτο αλλα ακομη δεν τη πηρε χαμπαρι:)

προς τρελλοτουριστρια
να του πεις να σου παρει κι ενα πλυντηριο πιατων!...αφου κανει το μαγειρεμα...να φτανει εως τελους :))

Μελενια said...

Πως αλλιως λεγετε το εστραγκον?? Το θυμαμαι με αυτη την ονομασια απο τα παιδικα μου χρονια μεσα σε ξυδι αλλα υποπτευομαι πως εχω και μια γλαστρα εστραγκον που το καρτελακι της λεγει dragon (γι'αυτο και την αγορασα:-)

Anonymous said...

νομιζω μεσα επεσες μελενια γιατι το λενε και δρακοντιο...με καταγωγη απο Σιβηρια παρακαλώ :)
εγώ ωστοσο εδώ δεν εχω βρει πουθενα φρεσκο και μονο αποξηραμενο χρησιμοποιω..

Crazy Tourists said...

Δεν έχεις κι άδικο cook the book! Αλλά είναι νωρίς ακόμα για πληντύριο πιάτων...

CrazyTourist2

Anonymous said...

Αχ λατρεμένα μακαρόνια με λευκή σάλτσα...η βοτκα λίγο με χαλάει επειδή είμαι "γερό ποτήρι" εγώ ...χιχιχι

Σήμερα έφαγα πένες με σάλτσα καρμπονάρα...χμ

Ωραία συνταγή πάντως!

Κωστας said...

@gianni: Ανηθο ε; Ενδιαφέρον!

@oneiromageiremata: Τα εύσημα στη σύζυγο, Κική :-)

@Crazy Tourists: Ετσι, έτσι... να μοιράζεται η δουλειά!

@Καημος: Ελπίζω ο πληθυντικός να απευθύνεται προς εμάς ως ζεύγος :-) (Αλλιως, ο πληθυντικός έχει την παρενέργεια να με κάνει να αισθάνομαι γηραιός, όντας πιτσιρικάς ...)

@cook the book & Μελενια: Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πληροφορία! Θα ψάξω μπας και βρω καμμιά γλάστρα - συνήθως οτιδήποτε αποξηραμένο είναι κατώτερο του φρέσκου.
Χμ... εφόσον ίσως υπάρχει ήδη μια γλάστρα, αν δεν βρεθεί τίποτα... Μελένια θα σου κάνουμε τεμενάδες για κανα κλάδεμα η σπόρο! :-)

@Trelofantasmeni: Ε, μη βάλεις βότκα :-) - δεν θα πάθει τίποτα η σάλτσα... χικ, χικ... :-)

ΥΓ: Αυτή η ανακαίνιση του "εξοχικού" πάντως, στην οποία αφοσιώθηκα τις τελευταίες βδομάδες, θέλει πολύ χρόνο! Μάλλον τον Δεκέμβρη θα ξεμπλέξω, οπότε η αργοπορημένη "αντίδρασή" μου στα σχόλια και η απουσία μου από τα δικά σας ιστολόγια, ας μην εκληφθεί ως αγένεια... Πήζω, λέμε! :-)

Κωστας said...

ΥΓ2: Ψάχνοντας, βρήκα αυτό σχετικά με το εστραγκόν... Μελένια, κανόνισε... :-)

Crazy Tourists said...

Α πα πα!! Πως το έγραψα έτσι το πλυντήριο; Ντροπήηηηηηηη!!

CrazyTourist2

Μελενια said...

Τεμεναδες δεν χρειαζονται καθολου αλλα σπορο δεν βλεπω, δυστυχως. Ουτε ανθισε ουτε σποριασε αλλα τωρα που ξερω, επιτελους (ευχαριστω cook the book) τι ειναι θα του φερθω καλυτερα:-)

betty said...

Πω πω πω νοστιμιές κι αρώματα παιδί μου! Θα γινει κι αυτό...αλλά χωρίς γουόκ, δεν αγόρασα ακόμη αλλά με παροτρύνεις με πολύ ωραίο τρόπο να κάνω το ατόπημα πάλι!
@gianni το κόλπο με το μπλέντερ το ξέρω κι εγώ!! ;)

betty said...

Α, ήθελα να πω ότι στο πέστο μου με βασιλο-μαιντανό βάζω και ένα κουταλάκι ξύδι δυνατό!(δίνει μια ελαφρά οξύτητα σαν οξεία στη γεύση ένα πράγμα...)