Sunday, January 27, 2008

Τραχανάς

Για να έχουμε μια ποικιλία όταν μας ταλαιπωρεί κρύωμα/συνάχι, μπορούμε να εμπλουτίσουμε κάπως τη δίαιτα της σούπας που κάνουμε. Ναι μεν η κοτόσουπα είναι ό,τι καλύτερο, αλλά και κάποιες άλλες σούπες κακό δεν θα μας κάνουν...
Για παράδειγμα, ο τραχανάς. Αυτές τις μέρες κάναμε 2 είδη σούπας τραχανά: Τον γνωστό "all time classic" της μαμάς και έναν με χορταρικά από τον Καναδά.

Ο "γνωστός" τραχανάς θέλει μια κουταλιά σούπας για κάθε ποτήρι νερό.
2 ποτήρια νερού μας βγάζουν ένα πιάτο σούπας.
Συνεπώς, αν θέλουμε 4 πιάτα τραχανόσουπα (δύο για τον κάθε ασθενή), βάζουμε σε μια κατσαρόλα 8 ποτήρια νερό, αλατίζουμε, και προσθέτουμε 8 κουταλιές τραχανά.
Ανοίγουμε το μάτι/φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει η σούπα. Προσθέτουμε δυο κουταλιές ελαιόλαδο, βγάζουμε τη κατσαρόλα από το μάτι/φωτιά, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με καπνιστό πιπέρι Πόζαρ.


Ο τραχανάς του Καναδά είναι πορτοκαλής. Περιέχει αλεύρι σιταριού, προζύμι, αλάτι, πιπέρια κόκκινα, ντομάτες, κρεμμύδια, καρότα και κολοκύθια.
Μαγειρεύεται με τον ίδιο τρόπο, μόνο που για κάθε ποτήρι νερό, βάζουμε μιάμιση κουταλιά τραχανά. Σερβίρεται απαραιτήτως με μπούκοβο.




ΥΓ: Ο Καναδάς είναι χωριό του Έβρου, έδρα του αγροτουριστικού συνεταιρισμού γυναικών Δήμου Τριγώνου "ΓΑΙΑ" :-)

11 comments:

cook said...

κοίτα συμπτωση...αυτό το Σ/Κ έκανα 2 φορές τραχανά,αρέσει πολύ στον μικρό...εμείς τον μαγειρεύουμε σε 2 εκδοχές...τον χειμώνα με γαλα και φέτα και το καλοκαίρι με φρέσκια ντοματα...
σουπερ και τα 2 πιατα σου!

Κωστας said...

Α βέβαια, ναι... φέτα! το ξέχασα αυτό - τι σου κάνει ένα κρύωμα ε; μόνο τα χαρτομάντηλα έχεις στο μυαλό σου :-(

Την εκδοχή με φρέσκια ντομάτα δεν τη κατέχω... για λέγε, για λέγε! :-)

drink-o-logy said...

Στον Καναδά Εβρου, μου είχε έρθει μετάθεση, στον στρατό.
Χα, χα φαντάζεστε την φάτσα μου, όταν γεμάτος περιέργεια , πήγα να δω που θα με στείλουν και είδα "Καναδάς"??
Τσεκάρετε το μπλόγκ μου, αν έχετε την καλοσύνη φυσικά!
www.drink-o-logy.blogspot.com

Gianni said...

Να σου πω για την φρέσκια τομάτα (αγαπημένη γεύση ακόμη και με κονσέρβα)
Βάζεις σε πολύ λίγο νερό (2-3 δάχτυλα)την τομάτα και/ή λίγο συσκευασμένα τοματάκια ψιλοκομμένα να πάρουν βράση να φύγη η μυρωδιά της ντομάτας. Ρίχνεις λάδι και αφήνεις λίγο πάλι. Όταν το νερό πάει στο μισό του αρχικού, προσθέτεις 1 ποτήρι και λίγο για κάθε μικρό φλυτζάνι καφέ τραχανά.
Αφού βράσει το νερό, ρίχνεις αλάτι και τον τραχανά και σε 3-4 λεπτά είναι έτοιμος.
Προσθέτεις φρυγανισμένο ψωμί και αν θες και φέτα ή σφέλλα!

Ivy said...

Ωραίο blog και μου αρέσει πολύ η ονομασία του, αλλά και οι συνταγές σας.

Κάπως έτσι τον κάνουμε και εμείς στην Κύπρο, αντί για φέτα βάζουμε χαλούμι και φρεσκοτριμμένη ντομάτα. Εάν θέλετε μπορείτε να δείτε τη συνταγή μου.
http://ivys-household-recipes-advice.blogspot.com/2007/11/blog-post_28.html

artemis said...

Άκουσα λόγια καλά,παινέματα πολλά για τον τραχάνα του Πόζαρ.Επειδή θα εκδράμουμε κατά εκεί το σ/κ και μας τέλειωσε της γιαγιάς μας,έχεις μήπως γευστική άποψη?
Έχω ήδη παραγγελίες από φίλους για πολλές σακούλες...

betty said...

Κώστα θα σου απαντήσω εγώ γιατί αν περιμένεις η cook να ξανακαθήσει στο pc ,θα έλθει καλοκαίρι...
Εάν υποθέτω σωστά, γνωρίζοντας τις συνήθειές της, βάζει απλώς φρέσκια ντομάτα και τίποτ'άλλο. Αλλά νομίζω ότι εκεί που ζει την προμηθεύουν οι γειτόνισσες με διαφόρων ειδών τραχανά, με πιπεριά, ντομάτα, καυτερό, γλυκό κ.ο.κ. οπότε κάπως έτσι τα συνδυάζει...Ξέρεις εσύ από αυτοσχεδιασμούς άλλωστε :)

Crazy Chef said...

δοκιμασε σωτάρωντας λιγο μπεικον στην αρχη ή λιγο χωριάτικο λουκάνικο σε μικρα κυβακια, κρεμμύδι ψιλοκομμένο και στην συνεχεια βρασιμο με νερο (κοτοζουμο καλυτερα) και ντοματα(ντοματακια η λιγο πελτε)
τυρι οτι θελεις, φετα, γραβιερα, παρμεζανα (σε κυβακια εννοειται και στο τελος ισα να μαλακωσει)
πιπερι (η καφτερη πιπερια η πεπεροντσινο η μπουκοβο) για το κρυωμα

Κωστας said...

@ drink-o-logy: Μπαρμανοblog! :-) Καλό, αν και πίνω μόνο κρασιά και μπύρες...

@ Gianni: Thanks ;-)

@ Ivy: Ευχαριστώ επίσης για τη συνταγή. Ωραίο blog!

@ artemis: Δεν σας πρόλαβα, μόλις επέστρεψα και γω από εκδρομή. Ελπίζω να πήρατε πολλλλά κιλά τραχανά, ειναι γευστικότατος!

@ betty: Ευχαριστώ τρις!

@ Crazy Chef: Με το μπέικον δεν τα πάω πολύ καλά, οπότε θα προτιμήσω το χωριάτικο λουκάνικο :-) Θενκς τετράκις :-)

cook said...

μια χαρα τα ειπε η αδελφουλα για τον τραχανα!

ΚΑΙΤΗ ΓΚΙΑΛΗ said...

Παραδοσιακό ελληνικό προιόν!!!!

βιοΠοιότητα
Η ιστοσελίδα βιοΠοιότητα - BIOPOIOTITA.GR δημιουργήθηκε για να συμβάλλει αποτελεσματικά στην προβολή – παρουσίαση και προώθηση εγγυημένων, ασφαλή τροφίμων και ποτών που παράγονται με βιολογικές ή παραδοσιακές μεθόδους φιλικές στο περιβάλλον.
www.biopoiotita.gr