Monday, March 3, 2008

Σπανακοτυρόπιτα

Η σπανακοτυρόπιτα είναι από τα αγαπημένα μου πρωινά.
Θα χρειαστούμε περίπου 1 κιλό σπανάκι, 400 γραμμάρια φέτα, 4 αυγά και 600 γραμμάρια φύλλα (αυτά που παίρνουμε από τον γυναικείο συνεταιρισμό Κοκκινογείων τόσο είναι - 7 φύλλα, 600 γραμμάρια).

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να ζεσταίνεται.
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα σπανακόφυλλα. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό, ρίχνουμε στην κατσαρόλα μια κουταλιά αλάτι, βάζουμε τα σπανάκια να μαραθούν (2 - 4 λεπτά είναι αρκετά), τα στραγγίζουμε καλά και τα κόβουμε.

Χτυπάμε τα αυγά (λίγο μοσχοκάρυδο αν υπάρχει καλά θα 'ναι), ψιλοκόβουμε το τυρί και το ρίχνουμε στα αυγά. Ανακατεύουμε και αν θέλουμε βάζουμε και λίγη ρίγανη.

Λαδώνουμε ένα ταψί - μέγεθος ανάλογο των φύλλων. Λαδώνουμε επίσης με πινέλο κάθε φύλλο που στρώνουμε στο ταψί.

* Σήμερα στρώσαμε το σπανακότυρο σε τρεις στρώσεις (2 φύλλα / σπανακότυρο / 2 φύλλα / σπανακότυρο / 1 φύλλο / σπανακότυρο / 2 φύλλα - από κάτω προς τα πάνω), αλλά όποιος "συνδυασμός" βολέυει, είναι καλοδεχούμενος. Αρκεί στον πάτο και στην "κορυφή" να βάλουμε τουλάχιστον 2 φύλλα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200.

Ρίχνουμε αν θέλουμε και λίγο μαύρο σουσάμι σε κάποια στρώση σπανακότυρου η/και πάνω από τη πίτα. Κόβουμε στα 8, ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά στην χαμηλή θέση του φούρνου και για άλλη μισή ώρα περίπου στη μεσαία θέση.

Αυτά... :-)

1 comments:

Isida said...

ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα!!!