Wednesday, June 4, 2008

Χυλοπίτες με τσουκνίδα και σάλτσα καπνιστού σολομού

Ως γνωστόν, από την εκδρομή μας στο Πήλιο επιστρέψαμε με ζυμαρικές προμήθειες μία εκ των οποίων θα μαγειρέψουμε σήμερα.

Ο κατασκευαστής προτείνει κόκκινη σάλτσα και τυρί ή κοκκινιστό κρέας ως συνοδεία των χυλοπιτων του, αλλά επειδή κάνουμε δίαιτα εν' όψει του καλοκαιριού (...) δεν θα ακολουθήσουμε τη συμβουλή του. Θα τις μαγειρέψουμε με καπνιστό σολομό.

Συνεπώς, παίρνουμε καπνιστό σολομό (100 gr), κρέμα γάλακτος light (200 gr) και ένα μοσχολέμονο (λάιμ ελληνιστί...). Θα χρειαστούμε επίσης εστραγκόν και (καλόν θα είναι) λευκό κρασί μυρωδάτο.

Βάζουμε νερό σε μια κατσαρόλα να ζεσταίνεται και ψιλοκόβουμε τον σολομό (σε 1cm x 1cm τετραγωνάκια πχ.). Το ένα τέταρτο του ψιλοκομμένου σολομού μαζί με τη μισή κρέμα γάλακτος, μισή πρέζα εστραγκόν και το ξύσμα του lime, τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα χτυπάμε καλώς.

Τον υπόλοιπο σολομό τον βάζουμε να "ψήνεται" με το χυμό του lime, μισή πρέζα εστραγκόν και (προαιρετικά) λίγο μυρωδάτο λευκό κρασί.

Μόλις το νερό στη κατσαρόλα μας αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και βάζουμε μια κουταλιά αλάτι να διαλυθεί καλά.
Ρίχνουμε τις χυλοπίτες και αυτή τη φορά, ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή που λένε: βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για 3-7 λεπτά.
Ο πλέον σίγουρος τρόπος για να δούμε αν τα ζυμαρικά μας έβρασαν, είναι να τα δοκιμάσουμε. Για τα γούστα μου, 4 λεπτά φτάνουν και περισσεύουν.

Σουρώνουμε.
Βάζουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο στη κατσαρόλα (ή ακόμα καλύτερα σε ένα wok) να κάψει.
Ρίχνουμε τις χυλοπίτες, ανακατεύουμε να λαδωθούν, προσθέτουμε τα περιεχόμενα του μπλέντερ, ξανα-ανακατεύουμε, προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και τον "ψημένο" ψιλοκομμένο σολομό, ξανα-μανα-ανακατεύουμε.

Τώρα πια είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε μια μάρβελους γουόντερφουλ εξτραορντιναρι μακαρονάδα λαζάνια με τσουκνίδα και σάλτσα καπνιστού σολομού:

7 comments:

Anonymous said...

Από τίτλου με τρέλανε η συνταγή, να 'χεις την ευχή μου! Ύστερα έψαχνα να βρω την τσουκνίδα, οεο(!), αλλά κατάλαβα πως οι χυλοπίτες την εμπεριέχουν κι αυτό από το χρώμα στη φωτο.
Τέλεια λοιπόν, αλλά μιας και για μας είναι μακρυά το τσουκνιδοπροϊόν του Πηλίου να πω ότι αν με το καλό μπορούμε να αποκτήσουμε τσουκνίδα και τη ζεματίσουμε να ψοφίσει, ύστερα μπορούμε να την βάλουμε χοντροκομμένη να "ψηθεί" μαζί με "τον υπόλοιπο σολωμό και το λαιμ με το κρασί" ε, και καλή όρεξη...
ό,τι μπορούσα έκανα!
:-)

Gianni said...

Το ίδιο κόλπο κάνουμε με το μπλέντερ :)
Ωραία και η πρόταση του Δημλητρη αλλά τέτοια πρωτότυπα ζυμαρικά θα έβαζα μόνο λίγη σάλτσα ντομάτας...

Κωστας said...

Αγαπητέ Δημήτριε, πολύ σωστός. Σ' αυτήν τη περίπτωση βέβαια μαζεύουμε αρκετή τσουκνίδα, ωστε να φτάσει και για μια σαλάτα ε; :-)

Γιάννη, ουκ εν τω πολλώ το ευ ε; :-)

Gianni said...

Βρήκα σήμερα ζυμαρικά με τσουκνίδα στο "Παντοπωλείο της Μεσογειακής διατροφής" στην Γλυφάδα. (υπάρχει άλλο ένα στο κέντρο)

Kavo Papas said...

Ρε παιδιά.!.. ρε παιδιά.!.. Κι' εσύ Δημήτη μου.!.. Ψήσιμο τον καπνιστό σολομό.!.. Κι εμείς που σκωτονόμαστε να τον καπνίσουμε με "ΨΥΧΡΟ ΚΑΠΝΟ".?.. Ψήστε τις σαλτσες σας ...ψήστε τα αγκάθια σας, αλλά τον σολομό προσθέστε τον στο τέλος να ζεσταθεί ΛΙΓΑΚΙ.!.. ΟΧΙ ΝΑ ΨΥΘΕΙ.!..

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ said...

Ωραίως ο Δημήτρης μπράβο πολύ καλή συνταγή και σε γεύση και σε αρώματα.

Κωστας said...

@ Kavo Papas: Μα... στο τέλος τον βάλαμε τον σολομό! "Ψήθηκε" για λίγα λεπτά με το λάιμ, το κρασί κλπ... ;-)