Tuesday, May 8, 2007

Aυγόφετες

Μια καλή (και "αρχαία") ιδέα για πρωινό. Εκμεταλλευόμαστε το μπαγιάτικο ψωμί, κάνοντάς το ίσως πιο νόστιμο από το φρέσκο.

Για τη "βασική συνταγή" θα χρειαστούμε ψωμί και αυγά, οι ποσότητες των οποίων "παίζουν" πολύ, ανάλογα με το είδος/τύπο ψωμιού.
2 αυγά πάντως, πρέπει να είναι αρκετά για 2-3 άτομα.
Χτυπάμε τα αυγά σα να κάναμε ομελέτα, κόβουμε το ψωμί σε φέτες και τις βάζουμε να "ρουφήξουν".
Τηγανίζουμε τις αυγόφετες σε λίγο ελαιόλαδο και είναι έτοιμες.


Εμένα μ' αρέσουν να τις τρώω με τυρί, η γυναίκα μου μάλλον προτιμά το μέλι, υπάρχουν νομίζω πάμπολλες επιλογές για συνοδεία - αυγόφετες με μπέικον είναι μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή αγγλικού πρωινού...

Μπορούμε να κάνουμε πολλές προσθήκες στη βασική συνταγή, περιορίζοντας όμως τη γκάμα των συνοδευτικών.
"Βαφτίζοντας" το ψωμί πρώτα σε γάλα και μετά σε αυγό, χρειάζονται λιγότερα αυγά - αλλά αλλάζει αρκετά και η γεύση.
Στα αυγά μπορούμε να προσθέσουμε αλάτι, μαύρο ή κόκκινο πιπέρι, μοσχοκάρυδο, ρίγανη, και άλλα μυρωδικά.

4 comments:

Gianni said...

μετά το τηγανόψωμο είναι το καλύτερο πρωινό.
Απαραίτητα δίπλα σφέλα ή φέτα σε μεγάλη ποσότητα, ίσως και μυζήθρα τριμένη επάνω.
Άντε τώρα μου ήρθε και λιγούρα στο γραφείο...

Aspa said...

Κι εγω !! κι εγώ θέλω!!! Με΄φέτα κι εγω δειπνοσοφιστή μου!
Καλημέρα!!!

Κωστας said...

Α, Γιάννη, θα διαφωνήσουμε για το πιο είναι το καλύτερο...
Ειδικά όσοι έχουμε το προνόμιο της μαμάς στο χωριό, με το κοτέτσι και τα αυγά-λάφυρα, κάνουμε κάτι αυγόφετες που δεν παίζονται!
Τώρα βέβαια, περί ορέξεως... αυγόφετα :-)

@ gianni & aspa : Πολύ χαίρομαι που συμφωνούμε για το τυρί - είτε φέτα είτε σφέλα (που τη θυμήθηκες ρε θηρίο? Πελοποννήσιος είσαι?)

Gianni said...

Όχι μόνο είμαι (από Καλαμάτα) αλλά σε κάθε ταξίδι φέρνω προμήθειες μιας και στην Αθήνα ακόμη δεν έχω βρει καλή πηγή.
Αν διάβαζες πιο συχνά το hungryforhungry θα το είχες καταλάβει...