Friday, March 2, 2007

Κοτόσουπα

Κατόπιν πιέσεων (της συζύγου, η οποία απαιτούσε - εκλιπαρούσε για κοτόσουπα) σήμερα θα μαγειρευτεί η κότα η καλή η αλανιάρα.
Για να γίνει καλή η κοτόσουπα, γνωρίζοντας οτι η γριά η κότα έχει το ζουμί, θα διαλέξουμε μια καλή μεγάλη κότα, δυόμισι κιλά περίπου...


Θα χρειαστούμε επίσης
150γρ. bio ρύζι
Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
2 bio σκελίδες σκόρδο
2 bio αυγά
1 bio λεμόνι

Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα ενάμισι με δύο λίτρα νερό να ζεσταίνεται.
Καίμε με έναν αναπτήρα τυχόν ξεχασμένα πούπουλα, πλένουμε καλά την όρνιθα και τη κόβουμε στα τέσσερα.
Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, βάζουμε ενάμισι κουταλάκι αλάτι, τα κομμάτια της κότας, και μόλις ξαναρχίσει να βράζει το νερό, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τ' αφήνουμε να σιγοβράσει μιάμιση ώρα (αν τη θέλουμε πιο μαλακή, την αφήνουμε περισσότερο - 2 ώρες)

Αν φτιάξουμε 3 μερίδες, βγάζουμε το ένα από τα τέσσερα κομμάτια (στήθος κατά προτίμηση), το ξεκοκκαλίζουμε και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ψιλοκόβουμε και τη καρδιά και τα συκώτια.
Αν θέλουμε 4 μερίδες, κόβουμε το ένα τέταρτο περίπου από καθένα από τα 4 κομμάτια, τα ξεκοκκαλίζουμε και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια - όπως και τη καρδιά/συκώτια, εννοείται.

Βγάζουμε τα τρία (ή τέσσερα) κομμάτια κότας από τη κατσαρόλα, βάζουμε τα ψιλοκομμένα κρεατάκια και το ρύζι, δοκιμάζουμε τη γεύση και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλάτι, και τ' αφήνουμε να σιγοβράσουν για ένα εικοσάλεπτο.

Στο μεταξύ, αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια της κότας, τους βάζουμε κουρκουμά και κόκκινο γλυκό καπνιστό πιπέρι. Χτυπάμε τα 2 αυγά και ανακατεύουμε με το χυμό του λεμονιού.
Βάζουμε λίγο λάδι στο τηγάνι να κάψει, ψιλοκόβουμε τα σκόρδα, τα ρίχνουμε στο τηγάνι και μόλις χρυσίσουν τα βγάζουμε και βάζουμε τα κομμάτια της κότας να τσιγαριστούν.
Αν κάναμε τρεις μερίδες, θα 'χουμε αυτό:


Αυγοκόβουμε τη σούπα, και μόλις τσιγαριστούν και από τις δύο πλευρές τα κομμάτια της όρνιθας... τελειώνει το μαγείρεμα και αρχίζει η απόλαυση :-) ...

Ξεκινάμε με ένα πιάτο σούπα.
Τσακίζουμε το τσιγαρισμένο κομμάτι.
Αν χωράει κι άλλο ο σκεμπές, του ρίχνουμε κι άλλη σούπα :-)

9 comments:

CGP said...

Η συνταγή της κοτόσουπας είναι εξαιρετική.
Είναι απόλυτα κατανοητό η σύζυγος σας να έχει τέτοιες απαιτήσεις.

Gianni said...

Πολύ καλή.
Το κομμάτια που βγάζεις δοκίμασέ τα στο γκριλ και μετά λαδολέμονο με ρίγανη.
Ίσως η κοτόσουπα είναι η αγαπημένη μου συνταγή...

Κωστας said...

@cgp: Μικρός έτρωγα μόνο τις κότες (και τα αυγά) του κοτετσιού της γιαγιάς.
Ηταν για μένα τραυματική εμπειρία η κότα ορνιθοτροφείου με το κρέας-φελιζόλ, που πρωτοδοκίμασα σαν φοιτητής.
Εκτοτε, νομίζω δικαιολογημένα, "μαζεύομαι" όταν βλέπω κότες.
Ομως, μια σαν κι αυτή που φάγαμε σήμερα, οπωσδήποτε δικαιολογεί την επιθυμία της συζύγου... τη κοτόσουπα άλλωστε, την κάνει η κότα, όχι ο μάγειρας.

@gianni: χμμμ... ενδιαφέρον. Αν την επόμενη φορά (λόγω καιρού) δεν βολέψει η σχάρα,
Θα τη γκριλλάρουμε τη κότα, σίγουρα ναι... :-)

Juanita La Quejica said...

Εγώ πάλι θυμάμαι με φρίκη τις αλανιάρες που μας έφερναν οι "κοτοπουλάδες" συγγενείς από την Εύβοια. Προτιμούσα των πτηνοτροφείων τους, ίσως γιατί είχα παρευρεθεί στο "καθάρισμα" μιας κοτούλας από τα χέρια της γιαγιάς και ποτέ δεν μπόρεσα να το "χωνέψω", κακομαθημένο βουτυρόπαιδο της πόλης.
Λοιπόν... η μαμά έπρεπε να συνδυάσει τα γούστα του Ευβοιώτη πατέρα και αυτά των κακομαθημένων. Γι αυτό προς το τέλος του βρασίματος της αλανιάρας πρόσθετε πατάτες κομμένες στα δύο. Και μετά στο φούρνο μαζί με την αλανιάρα για να πάρει χρώμα και να μην είναι νερόβραστη. Λουκούμι και οι πατάτες, που ψηνόντουσαν περισσότερη ώρα μόνες τους.
Βέβαια, αν έβαζε τα σκόρδα, τον κουρκουμά ή τον κρόκο και τα σχετικά που προτείνεις, ίσως να την αντιμετωπίζαμε με περισσότερο ενθουσιασμό.

oneiromageiremata said...

Γιατί τσιγαρίζετε την κότα; Δε σας αρέσει βραστή;. Ωραία βέρσιον πάντως! Και με κομματάκια κοτόπουλου μέσα...

Gianni said...

Κική νοσοκομείο θυμίζει η βραστή.
Αν την βάλεις όμως στο γκριλ είναι άλλη γεύση!
Αν έχει και λίπος η κότα, η σούπα είναι εκπληκτική.

oneiromageiremata said...

Δίκιο έχει Γιάννη. Σήμερα που έκανα σούπα ελάχιστη βραστή έφαγαν. Η υπόλοιπη θα γίνει chicken nugets, κοτομπουκιές δλδ...

dimitris-r said...

Ωραία εναλλακτική συνταγή.
Σου διέφυγε το ξάφρισμα λίγο πριν τον βρασμό.
Επίσης εγώ σουρώνω το ζουμί στο τέλος μιας και όλο κάτι μένει που δεν είναι επιθυμητό.
Η επόμενη κότα στο τραπέζι μας θα 'χει τα κόλπα σου.

Κωστας said...

Δεν μου διέφυγε το ξάφρισμα, απλά η κότα δεν έβγαλε αφρό :-)