Wednesday, March 21, 2007

Φακές

Τώρα που μας τα χάλασε πάλι ο καιρός, μπορούμε να μαγειρέψουμε μια χειμωνιάτικη σούπα. Η συνταγή είναι της συζύγου (για να μη διαμαρτύρονται μερικοί μερικοί).


Σαν να 'ναι κάπως υποφωτισμένη η φωτογραφία ε; - να δω μπας και "φτιαχτεί" κάπως...

Μισό κουταλάκι γλυκού σπόροι κίμινο
1 κουταλάκι γλυκού μαύρο σουσάμι
2-3 φύλλα δάφνη
1 κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές σούπας πελτέ
150 γραμμάρια φακές
Ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα λίγο λάδι να κάψει και τσιγαρίζουμε το κίμινο, τη δάφνη και το κρεμμύδι.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το βάζουμε και αυτό στη κατσαρόλα μαζί με το σουσάμι.
Προσθέτουμε τον πελτέ και τις φακές, ανακατέβουμε.
Βάζουμε τέλος νερό και μόλις αρχίσει να βράζει, αλάτι και ρίγανη.
Βράζουμε περίπου μια ώρα σε σχετικά χαμηλή φωτιά.

Σερβίρουμε βάζοντας σε κάθε πιάτο σχεδόν μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο και μισή κουταλιά ξύδι balsamico.

2 comments:

Aspa said...

Ενδιαφέρουσα και ανατρεπτική η φακή της συζύγου, αντιγράφεται για να δοκιμασθεί!
Η ρίγανη παίζει και στη δική μου φακή όταν δε βάζω ντομάτα, αλλά σπόρους κίμινου και μαύρο σουσάμι δε σκέφτηκα να βάλω ποτέ και τώρα που το ακούω μου φαίνεται ενδιαφέρον...
Καλημέρα!

spiros.- said...

Αιρετική προσθήκη:

Ψιλοκομμένο μπέικον, 10 λεπτά πριν βγάλουμε τις φακές από την φωτιά