Friday, March 16, 2007

Ντεμέκ μουσακάς

Εκτός από τα πράσα που "υπεξαιρέσαμε" από το μπαξέ της μαμάς, πήραμε και μια τελευταία φουρνιά περσινές πατάτες - οι φετινές ήδη φυτρώσανε και αναμένουμε τη σοδειά.
Θα έπρεπε φυσικά να μαγειρευτούν. Ο βουλγαρικός μουσακάς ήταν μια καλή λύση, αλλά μια που στο μαγαζάκι με τα βιολογικά βρέθηκαν κάτι ιταλικές μελιτζάνες, ευκαιρία ήταν να γίνει "πλήρης" ο μουσακάς - πλην της μπεσαμέλ, μια που το βουλγαρικό κόλπο με το γιαούρτι μας άρεσε.
Στην έλλειψη "νορμάλ" μπεσαμέλ οφείλεται το όνομα του: Ντεμέκ μουσακάς :-)

Θα χρειαστούμε λοιπόν:
Ενα κιλό μελιτζάνες
800 γρ. κιμά
800 γρ. πατάτες
600 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (2% λιπαρά)
400 γρ. αποφλοιωμένα ντοματάκια
3 αυγά
2 κρεμμύδια
2-3 σκελίδες σκόρδο
Ενα ποτηράκι κόκκινο κρασί
Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι (μαύρο και κόκκινο καπνιστό), μοσχοκάρυδο

Ετοιμάζουμε την άλμη για τις μελιτζάνες: Σε μια λεκάνη, βάζουμε τρία λίτρα νερό και 90 γραμμάρια αλάτι. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλάτι.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες. Τις βάζουμε στη λεκάνη με το αλατόνερο, βάζουμε και ένα πιάτο από πάνω για να τις κρατάει με το βάρος του μέσα στο νερό, και τις αφήνουμε εκεί για μία ώρα.

[τικ-τακ, περνάει μια ώρα]

Βγάζουμε τις μελιτζάνες και τις πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια να στραγγίσουν.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, βάζουμε λάδι να κάψει και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες (ελαφρώς, ίσα να μαλακώσουν). Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίζουν.
Πετάμε το λάδι στο οποίο τηγανίστηκαν οι μελιτζάνες, καθαρίζουμε το τηγάνι και του βάζουμε μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο. Σωτάρουμε κρεμμύδια και σκόρδα.
Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα και να σβωλιάσει:


Βάζουμε μια κουταλιά σούπας κόκκινο καπνιστό πιπέρι και ανακατεύουμε καλά, να κοκκινήσει ο τόπος... και σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια, ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τ' αφήνουμε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας μια φορά ενδιάμεσα:


Οση ώρα βράζει ο κιμάς, καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες.
Προθερμαίνουμε και το φούρνο στους 170-180 βαθμούς.

Βάζουμε ένα κουταλάκι αλάτι στο κιμά, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε τη γεύση και προσθέτουμε και άλλο αλάτι αν χρειάζεται. Τ' αφήνουμε για 2-3 λεπτά και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας.
Σε ένα ταψί απλώνουμε τις μελιτζάνες, από πάνω το μισό κιμά, μετά τις πατάτες και πιό πάνω τον υπόλοιπο κιμά:


Ετοιμάζουμε τη ντεμέκ μπεσαμέλ: Χτυπάμε τα αυγά, στρίβουμε 4-5 φορές το μύλο του πιπεριού, ένα τρίτο κουταλάκι γλυκού αλάτι και τρία τέταρτα μοσχοκάρυδο, ξαναχτυπάμε. Προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε να γίνει ομοιόμορφο το μίγμα και το στρώνουμε στο ταψί πάνω από τη δεύτερη στρώση κιμά.

Ψήνουμε στο φούρνο για 50 λεπτά.

2 comments:

Crazy Chef said...

Καλό θα ήταν και λίγο σκορδάκι στο γιαούρτι το αποπάνω του μουσακά.
Αλλα επειδή με σκέτο γιαούρτι κάνει κόμπους η κρέμα, για καλύτερη υφή δοκιμάστε να αναμίξετε 3/4 γιαούρτι με αυγά και 1/4 ελαφριάς μπεσαμέλ.

kiki said...

Ωραία version