Tuesday, February 6, 2007

Μουσακάς Βουλγαρικός

Η ιστορία αυτής της συνταγής έχει πλάκα.

Τη βρήκε η γυναίκα μου στο internet, είναι μιας Αμερικανίδας η οποία την έμαθε/θυμάται από τη Βουλγάρα πεθερά της.
Τώρα η δεν θυμάται καλά, η την προσάρμοσε σε αμερικανικά "ήθη και έθιμα", αλλιώς πως να εξηγήσεις την έλλειψη μελιτζάνας και κρεμμυδιού;

Ετσι λοιπόν, την προσάρμοσα και γω με τη σειρά μου στα ελληνικά "ήθη και έθιμα", προσθέτοντας κρεμμύδι και λίγα ακόμη μπαχαρικά.
Επίσης, επειδή τσιούμπριτσα (το "εθνικό μπαχαρικό" της Βουλγαρίας) δεν διαθέτει ακόμα η κουζίνα μας, έψαξα στο internet, βρήκα οτι η τσιούμπριτσα στα ελληνικά λέγεται τραγορίγανη, τράγος δεν μου βρισκόταν πρόχειρος και χρησιμοποίησα σκέτη ρίγανη :-)

Ενας μουσακάς λοιπόν που ταξίδεψε από Βουλγαρία προς Ελλάδα μέσω Αμερικής...


Θα μπορούσαμε βέβαια να προσθέσουμε και μελιτζάνες, αλλά μια που είναι off-season, τις αφήνουμε γι αργότερα.

Ετσι, θα χρειαστούμε:
750 γρ κιμά
750 γρ πατάτες
400 γρ ψιλοκομμένες ντομάτες
ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι γλυκού σπόρους κίμινο
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλιά σούπας καπνιστό πιπέρι (εναλλακτικά πάπρικα)
1 κουταλιά σούπας ρίγανη
Λίγο φρεσκοτριμμένο μαυροπίπερο

200 γρ γιαούρτι
1 αυγό
Λίγο μοσχοκάρυδο

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175.
Παίρνουμε ένα μεγαλούτσικο τηγάνι.
Σωτάρουμε κύμινο, κρεμμύδι και σκόρδα ψιλοκομμένα.
Βάζουμε στο τηγάνι το κιμά και ανακατεύουμε συχνά.
Μόλις γίνει (δηλαδή αλλάξει το χρώμα του), ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι (ή πάπρικα) και ρίγανη και ανακατεύουμε.
Κόβουμε τις πατάτες, τις βάζουμε και αυτές στο τηγάνι και τελευταίες τις ντομάτες. Ανακατεύουμε ξανά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τ' αφήνουμε για 10-15 λεπτά.

Χτυπάμε σε ένα μπολ το αυγό, προσθέτουμε μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι, λίγο μαυροπίπερο, ξαναχτυπάμε, προσθέτουμε το γιαούρτι, ξαναχτυπάμε να γίνει ομοιόμορφο το μίγμα.

Αδειάζουμε τα περιεχόμενα του τηγανιού σε πυρέξ η ταψί, τα ισιάζουμε να είναι όσο το δυνατόν επίπεδη η επιφάνεια και απλώνουμε από πάνω το μίγμα αυγού/γιαουρτιού.

40-50 λεπτά στο φούρνο, με αέρα το τελευταίο δεκάλεπτο, και είμαστε έτοιμοι.

*Για όποιον έχει τη περιέργεια, τσιούμπριτσα / τραγορίγανη είναι το θρούμπι.

4 comments:

betty said...

Αυτό το καπνιστό πιπέρι πού το βρίσκει κανείς;

Κωστας said...

betty, μέχρι την άνοιξη μόνο στο Πόζαρ το βρίσκαμε το πιπέρι. Αν τώρα κάποιος εδέησε και το "εισάγει"/μεταπωλεί σε άλλο μέρος δεν ξέρω, αλλά μάλλον χλωμό το βλέπω.

Συνδυασμός του τερπνού μετα του ωφελίμου: Πας για spa στο Πόζαρ, παίρνεις και το πιπέρι σου :-)

cometes said...

pedia epidi meno stin boulgaria tsoumpritsa ine i diki mas i rigani:)

silvely.bueno said...

Ηi, very nice pics about mousaká.