Friday, February 9, 2007

Σουπιές κοκκινιστές

Κάτι ελαφρύ για βράδι έπρεπε να φάμε σήμερα. Η σύζυγος κατά κάποιον τρόπο απαίτησε να χρησιμοποιήσω τη πτωχή φαντασία μου και το μυαλό μου πήγε (που αλλού) σε θαλασσινό.

Τώρα που βλέπω τη φωτογραφία του πιάτου, νομίζω οτι το ασπροπράσινο σίξτις πλακάκι με το οποίο είναι επενδυμένο μέρος του τοίχου της κουζίνας μας, θα μπορούσε να χρησιμοποηθεί ως "σήμα κατατεθέν" των μαγειροδημιουργημάτων μου. Αλλά δεν είναι και ότι το καλύτερο ε; Τέλος πάντων, θα ξαναασχοληθώ με το θέμα αργότερα. Για την ώρα, ας ασχοληθούμε με σουπιές.


800 γρ σουπιές καθαρισμένες
400 γρ ντομάτες ψιλοκομμένες
2 κρεμμύδια
3-4 σκελίδες σκόρδο
μια χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι, τσιούμπριτσα
Λευκό βιολογικό κρασί

Κόβουμε τις σουπιές σε κομμάτια.
Σωτάρουμε σε μια κατσαρόλα τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Σβήνουμε με ένα ποτηράκι κρασί.
Βάζουμε τις σουπιές στη κατσαρόλα, ανακατεύουμε, βάζουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε, βάζουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε.
Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά, βάζουμε αλάτι και πιπέρι και τ' αφήνουμε για μια ώρα τουλάχιστον να σιγοβράσει.
Ρίχνουμε μισή κουταλιά σούπας τσιούμπριτσα (δηλαδή θρούμπι ή αλλιώς τραγορίγανη) και τ' αφήνουμε για 5-10 λεπτά ακόμα.

7 comments:

dimitris-r said...

Θα διαφωνήσω με τις τρεις πρώτες λέξεις μόνο.
Κατά τ' άλλα είναι από τα αγαπημένα μου θαλασσινά, εύγευστο και χορταστικό.

Κωστας said...

Τώρα με μπέρδεψες :-)
Με τις πρώτες λέξεις του ποστ περί ελαφρύτητας, η με τις πρώτες της συνταγής περί κομματιάσματος;

dimitris-r said...

"Κάτι ελαφρύ για βράδι", ε, δεν είναι κι ότι ελαφρύτερο η σουπιά!
Απλά αυτό ήθελα να πω.
Αλλά και πάλι μια πίτα γύρο με απ'όλα είναι βαρύτερο, τώρα που το σκέφτομαι.
Ξέχασέ το!

oneiromageiremata said...

Μιαμ! Τελικά έχω αδυναμία στα θαλασσινά... Τις έχεις φάει με σπανάκι;

Κωστας said...

Με σπανάκι όχι!
Για λέγε, για λέγε...

(Διαθέτουμε σπανάκι από δικό μας μπαξέ - μια χαρά θα "κολλήσει" με τις σουπιές νομίζω).

oneiromageiremata said...

Θα πάρεις σουπιές ίση ποσότητα με σπανάκι. Λαδάκι, κρεμμύδι, λίγο κρασάκι. Θα σωτάρεις κρεμμύδι, θα προσθεσεις τις σουπιες κομμένες κομματια να κάνουν μια γύρα στο λαδι. Σβήνεις με κρασί. Σ΄αυτη τη φάση προσθέτεις και ντομάτα αν θες. Προσθέτεις νεράκι και αφήνεις να βράσουν. Όταν θα ειναι πια μαλακές θα βάλεις και το σπανάκι χοντροκομμενο. Θα βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Αλατάκι, πιπεράκι κατά βουληση. Γίνονται πολύ νόστιμες. Μήπως να φτιάξουμε ένα κοινό ποστ, και να το ποστάρουμε εδώ και στο hungry for life? Εγω θα γραψω αυτα που ειπα και συ όταν το φτιάξεις τη φωτό! Χαχα (απαραίτητο: να φαίνονται τα πλακάκια ;-) )
Δοκίμασέτ ο πάντως. Τώρα μου άνοιξε κι εμένα η όρεξη ...μμμ

Κωστας said...

Οκ, λίαν συντόμως!