Wednesday, February 14, 2007

Λαχανόρυζο

Αυτό το φαγητό, είναι (κατ' εμέ) πιο νόστιμο όταν κρυώσει, ή ακόμα καλύτερα την επόμενη μέρα!
Η ποιότητα του λάχανου βέβαια παίζει το κύριο ρόλο. Από κει και πέρα, τα μυρωδικά - κομπάρσοι μπορεί να αλλαχτούν ανάλογα με τα βίτσια του καθένα. Ετσι, η παρακάτω συνταγή επιδέχεται πάρα πολλές παραλλαγές:

Ενα μέτριο λάχανο (κανα κιλό περίπου)
Μισό ποτήρι ρύζι (περίπου 120 γραμμάρια)
Ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1-2 σκελίδες σκόρδο
1 ξυλαράκι κανέλα
3-4 γαρίφαλα
μισό κουταλάκι γλυκού κίμινο
μισό κουταλάκι γλυκού κόκκινο πιπέρι
χυμό ενός λεμονιού
μια κουταλιά σούπας πελτέ
μισό κουταλάκι γλυκού ρίγανη
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

Ψιλοκόβουμε κρεμμύδι - σκόρδα και τα σωτάρουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με τη κανέλα, τα γαρίφαλα, το κίμινο και το κόκκινο πιπέρι (το "γνωστό" καπνιστό Λουτρακίου...).

Κόβουμε το λάχανο, το βάζουμε στη κατσαρόλα, ανακατεύουμε για κανα δίλεπτο, βάζουμε ένα ποτήρι νερό, το ρύζι, και μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.

Ανακατεύουμε που και που και όταν μαζέψουν τα λάχανα, βάζουμε το χυμό του λεμονιού, το πελτέ, αλάτι και ρίγανη και τ' φήνουμε να σιγοβράζουν.

Από δω και πέρα θα χρειαστούν 20-30 λεπτά σιγοβράσιμο (ανακατεύουμε κιόλας που και που να μη κολλήσει τίποτα στη κατσαρόλα). Αν χρειαστεί νερό συμπληρώνουμε.

0 comments: