Αγαπητέ Δειπνοσοφιστή! Συμφωνώ μαζί σου πως το λάχανο ορφανό, δε λέει και πολλά! Γευστική κορύφωσή του, αποτελεί μόνο η "λαχαρμιά" (σε σύγχρονα Ελληνικά λάχανο τουρσί), χοντροκομμένη, με ξύδι ή λεμόνι (αναλόγως των γούστων), πασπαλισμένη με κατακαυτερό μπούκοβο που η συνοδεία που της πρέπει είναι κυρίως τσίπουρο διπλοβρασμένο και ενίοτε φασολάδα. Υποκλίνομαι στο προηγούμενο παρ΄ότι έπεται, πρασόρυζό σας και καλημερίζω!
Καλημέρα! Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω για το λάχανο τουρσί - το θεωρώ κορυφή των τουρσιών γενικότερα. Μόνο που δυστυχώς λόγω... "κατασκευής", δεν σηκώνω καυτερά και πολλούς αλκοολικούς βαθμούς. Συνεπώς, κόκκινο γλυκό πιπέρι (ή πάπρικα) για το πασπάλισμα και κρασί για συνοδεία - for me :-)
Χμ... καλά θα ήταν να γράψω τρόπο παρασκευής λάχανου τουρσιού ε; χμμμ... big project...
Λογαριάζουμε χωρίς το ξενοδόχο... Κατ αρχάς, το λάχανο τουρσί γίνεται το χειμώνα, πριν τα Χριστούγεννα - πρώτο βασικό πρόβλημα.
Και... να δούμε ποιος/ποια θα έχει το κουράγιο για τρεις βδομάδες, δύο φορές κάθε μέρα να αλλάζει την άρμη... 42 αλλαγές είναι αυτές, άστα να πάνε :-)
-->Κοίτα να δεις κάτι συμπτώσεις... 42! όσο και η απάντηση στο υπέρτατο ερώτημα για τη ζωή, το σύμπαν και τα πάντα! Λες να είχε το λάχανο τουρσί στο μυαλό του ο Άνταμς όταν το 'γραφε; :-) :-) :-)
Οκ, το παραδοσιακόν είναι να φτιάχνεται στις αρχές του χειμώνα αλλά υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος γι' αυτό? Είναι ας πούμε τα λάχανα εκείνης της περιόδου πιο κατάλληλα για τουρσί (πιο μαλακά ή πιο σφιχτά π.χ.)? Μέχρι τώρα νομιζα ότι το κάνουν νωρίς για να το έχουν όλο το χειμώνα για τις εποχιακές συνταγές. Αν και μάλλον στο εγκυκλοπαιδικό θα μείνω γιατί με τρόμαξες αρκετά με αυτό το... 42!
Για να γίνει το λάχανο τουρσί θέλει κρύο. Μπορείς να το κάνεις καλοκαιριάτικα, αλλά θα πρέπει να του "αφιερώσεις" ένα ψυγείο...
Για το 42: η λέξη "αλλαγή" μάλλον είναι λάθος. Από το βαρελάκι, ανοίγεις τη κάνουλα να γεμίσει ένας κουβάς και ξαναρίχνεις το νερό από πάνω, από το καπάκι του βαρελιού - "ανακύκλωση" ίσως είναι πιο σωστό. Το θέμα είναι να κρατάς ευλαβικά τις ώρες της αλλαγής/ανακύκλωσης, κάθε 12ωρο - πχ 8 το πρωί, 8 το βράδι κ.ο.κ. Εδώ που τα λέμε, από τη 15η μέρα και μετά τρώγεται, αλλά είναι λίγο... al dente :-)
10 comments:
Αγαπητέ Δειπνοσοφιστή!
Συμφωνώ μαζί σου πως το λάχανο ορφανό, δε λέει και πολλά!
Γευστική κορύφωσή του, αποτελεί μόνο η "λαχαρμιά" (σε σύγχρονα Ελληνικά λάχανο τουρσί), χοντροκομμένη, με ξύδι ή λεμόνι (αναλόγως των γούστων), πασπαλισμένη με κατακαυτερό μπούκοβο που η συνοδεία που της πρέπει είναι κυρίως τσίπουρο διπλοβρασμένο και ενίοτε φασολάδα.
Υποκλίνομαι στο προηγούμενο παρ΄ότι έπεται, πρασόρυζό σας και καλημερίζω!
Καλημέρα!
Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω για το λάχανο τουρσί - το θεωρώ κορυφή των τουρσιών γενικότερα.
Μόνο που δυστυχώς λόγω... "κατασκευής", δεν σηκώνω καυτερά και πολλούς αλκοολικούς βαθμούς. Συνεπώς, κόκκινο γλυκό πιπέρι (ή πάπρικα) για το πασπάλισμα και κρασί για συνοδεία - for me :-)
Χμ... καλά θα ήταν να γράψω τρόπο παρασκευής λάχανου τουρσιού ε; χμμμ... big project...
Big μεν please do it δε!!!
Και προς θεού!! Μη ξεχάσετε το ροβύθι!!!
Να γράψεις, να γράψεις, μήπως προλάβουμε να το φτιάξουμε όσο υπάρχουν ακόμη λάχανα...
Λογαριάζουμε χωρίς το ξενοδόχο...
Κατ αρχάς, το λάχανο τουρσί γίνεται το χειμώνα, πριν τα Χριστούγεννα - πρώτο βασικό πρόβλημα.
Και... να δούμε ποιος/ποια θα έχει το κουράγιο για τρεις βδομάδες, δύο φορές κάθε μέρα να αλλάζει την άρμη... 42 αλλαγές είναι αυτές, άστα να πάνε :-)
-->Κοίτα να δεις κάτι συμπτώσεις... 42! όσο και η απάντηση στο υπέρτατο ερώτημα για τη ζωή, το σύμπαν και τα πάντα!
Λες να είχε το λάχανο τουρσί στο μυαλό του ο Άνταμς όταν το 'γραφε; :-) :-) :-)
Οκ, το παραδοσιακόν είναι να φτιάχνεται στις αρχές του χειμώνα αλλά υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος γι' αυτό? Είναι ας πούμε τα λάχανα εκείνης της περιόδου πιο κατάλληλα για τουρσί (πιο μαλακά ή πιο σφιχτά π.χ.)? Μέχρι τώρα νομιζα ότι το κάνουν νωρίς για να το έχουν όλο το χειμώνα για τις εποχιακές συνταγές.
Αν και μάλλον στο εγκυκλοπαιδικό θα μείνω γιατί με τρόμαξες αρκετά με αυτό το... 42!
Για να γίνει το λάχανο τουρσί θέλει κρύο. Μπορείς να το κάνεις καλοκαιριάτικα, αλλά θα πρέπει να του "αφιερώσεις" ένα ψυγείο...
Για το 42: η λέξη "αλλαγή" μάλλον είναι λάθος. Από το βαρελάκι, ανοίγεις τη κάνουλα να γεμίσει ένας κουβάς και ξαναρίχνεις το νερό από πάνω, από το καπάκι του βαρελιού - "ανακύκλωση" ίσως είναι πιο σωστό.
Το θέμα είναι να κρατάς ευλαβικά τις ώρες της αλλαγής/ανακύκλωσης, κάθε 12ωρο - πχ 8 το πρωί, 8 το βράδι κ.ο.κ.
Εδώ που τα λέμε, από τη 15η μέρα και μετά τρώγεται, αλλά είναι λίγο... al dente :-)
ΟΚ! Κατάλαβα. Πάει για του χρόνου!
Καλησπερα,
Βρηκα το post μεσω Google και το ξανα-ανοιγω, για μια ερωτηση. Το λαχανο τουρσι ειναι αυτο που στα αγγλικα αναφερεται ως sauerkraut fermented?
Ευχαριστω,
Μακης
@Μάκη: Ναι! :-)
Post a Comment