Friday, March 30, 2007

Δουλειές του (χτα)-ποδαριού

Εκτός από τον διάολο, πολλά ποδάρια έχει και το χταπόδι. Και δεν μοιάζουν μόνο σ' αυτό, μπορούν και τα δύο να μας κολάσουν.

Μέρες που είναι λοιπόν, λέω να κολαστούμε με ένα ωραίο χταποδάκι. Να κάνουμε ένα ορεκτικό κρασάτο με τα 4 πόδια, και μια κόκκινη χταποδομακαρονάδα με τα άλλα τέσσερα. Χρησιμοποίησα σήμερα κάτι ιταλικές φαρφάλες από σιτάρι βιολογικής καλλιέργειας, αλλά σχεδόν οποιοδήποτε ζυμαρικό κάνει γι αυτή τη δουλειά.

Θα χρειαστούμε:
Ενα χταπόδι περίπου ενάμισι κιλό
Ενα κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
5-6 γαρίφαλα
400 γρ. αποφλοιωμένα ντοματάκια
250 γρ. φαρφάλες
Κόκκινο γλυκό καπνιστό πιπέρι (3/4 κουταλάκι γλυκού)
Μισό κουταλάκι γλυκού μαστίχα Χίου σε σκόνη
Μισό ποτηράκι κόκκινο κρασί
Μισό κουταλάκι κόκκους πιπέρι
4 φύλλα δάφνης
Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, και προαιρετικά ρίγανη και ξίδι.

Αφού βάλουμε σε μια κατσαρόλα νερό να ζεσταίνεται, καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι μας και κόβουμε τα 4 πόδια που θα γίνουν κρασάτα.
Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το ακρωτηριασμένο χταπόδι (τετραπόδι πλέον...) και τ' αφήνουμε να βράσει καμμιά ώρα.

Σε ένα βαθύ τηγάνι (ή κατσαρόλα) βάζουμε ελάχιστο (ενα κουταλάκι γλυκού) ελαιόλαδο και το κρασί, και μόλις αρχίσει να βγάζει φυσαλίδες βάζουμε τα τέσσερα πόδια που κόψαμε, τους κόκκους πιπεριού, τα δαφνόφυλλα και τ' αφήνουμε και αυτά περίπου μια ώρα. Γυρίζουμε που και που τα πόδια να χρωματιστούν ομοιόμορφα.
Βγάζουμε τα πόδια σε ένα πιάτο, περιχύνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και προαιρετικά ρίγανη και ξίδι, έτοιμο το κοκκινόμαυρο ορεκτικό της κόλασης:


Σουρώνουμε τα ζουμιά που άφησαν τα πόδια, πετάμε τα δαφνόφυλλα και τα πιπέρια και κρατάμε το σχετικά πηχτό υγρό που μένει - ας το ονομάσουμε "χταπόδι σως".

Στο μεταξύ, θα' χει βράσει το τετραπόδι, οπότε το βγάζουμε από τη κατσαρόλα και κρατάμε ζεστό το νερό για να βράσουν εκεί οι φαρφάλες. Κόβουμε τα πόδια (μπορούμε να κόψουμε και τη σακούλα, αλλά εμένα δε μ' αρέσει και τη πετάω).
Σωτάρουμε κρεμμύδι-σκόρδα σε μια κουταλιά ελαιόλαδο, βάζουμε τα κομμάτια των ποδιών να αρωματιστούν. Σβήνουμε (που λέει ο λόγος) με τη "χταπόδι σως".
Προσθέτουμε τα ντοματάκια και αφήνουμε να σιγοβράσουν για κανα δεκάλεπτο.
Βάζουμε τα γαρίφαλα, τη μαστίχα, το κόκκινο πιπέρι, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε τη γεύση και προσθέτουμε (αν χρειάζεται) αλάτι και πιπέρι. Τ' αφήνουμε να σιγοβράζουν.

Στο νερό που έβρασε το τετραπόδι, βάζουμε ένα κουταλάκι αλάτι και βράζουμε τις φαρφάλες. Μόλις γίνουν, σουρώνουμε, ανακατεύουμε με τη χταποδοσάλτσα, τ' αφήνουμε για 5-10 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Το αποτέλεσμα, μέσα στο μαύρο καζάνι της κολάσεως:


ΥΓ: Για να γίνει ακόμα πιο κολασμένο το φαγητό, μπορούμε να προσθέσουμε τσίλι (είτε στο ορεκτικό, είτε στη μακαρονάδα, είτε και στα δύο!)

4 comments:

Anonymous said...

Κρατήστε μου θέση να συνταξιδέψουμε στην κόλαση με αυτή την χταποδομακαρονάδα!!!
Μου άρεσε πολύ η ιδέα και εντός της εβδομάδος θα δοκιμαστεί.
Για την εκδοχή του κρασάτου χταποδιού είχα γράψει αυτήν:

http://hungryforhungry.blogspot.com/2007/02/blog-post_2606.html

Το χταπόδι στην κατσαρόλα το βάζω πάντα χωρίς υγρά για να βγάλει τα δικά του και να βράσειι στην αρχή με αυτά. Μετά προσθέτω κρασάκι.
Πάντως αυτή η «χταπόδι σως» με λίγο λαδολέμονο είναι για μεγάλες βούτες!!!

kiki said...

Πιάσε μια κόλαση και για μένα παρακαλώ... Τι έγινε; Αγοράσαμε πιπέρι καπνιστό και βάζουμε και στα λάχανα; Πλάκα κάνω, φυσικά και πάει εδώ αλλά σκέφτηκα ότι θα αγόρασες πάλι ε;

Anonymous said...

Ωπς! Τώρα που το έγγραψε η Κική το είδα.
Τι πίνεις και δεν μας δίνεις;
Για λέγε γι΄αυτό το καπνιστό πιπέρι...
Τι... Που... Πως... Πόσο... Ποιό...
κααι που θα το βρούμε εμείς οι χαμουτζήδες;

Κωστας said...

Κατόπιν εορτής, σκέφτηκα οτι θα ήταν καλός τίτλος γι αυτό το ποστ, αυτό που γκαρίζει ο μουσάτος στους "300":
TONIGHT, WE DINE IN HELL! :-) :-) :-)

@oneiromageiremata: Πήραμε και καπνιστό πιπέρι, και σπιτικό κους κους και κριθαράκι και πιπεριές, δοκιμάσαμε και τσίπουρο με saffron.
Εσείς έχετε τη φύση και τα λουλούδια,
Εμείς έχουμε άλλα καλούδια
(κάνει και ρίμα).

@Gianni: Εχω γράψει για το καπνιστό πιπέρι κάτι ολίγα εδώ.
Είναι από τα βασικότερα πράγματα που προμηθευόμαστε από το Λουτράκι. Δεν το 'χω συναντήσει πουθενά αλλού, και από τότε που το ανακαλύψαμε, γίναμε σκλάβοι του. Είναι άπαιχτο μπαχαρικό.
Σεις οι χαμουτζήδες μπορείτε να πάτε μια βόλτα για spa και να πάρετε και καπνιστό πιπέρι και άλλα "ζόρικα" πράγματα - είναι λίγο μακριά βέβαια, αλλά, ως γνωστόν, τα καλά κόποις κτώνται... :-)
Εναλλακτικά, μπορείτε να ζητήσετε από κάποιον φίλο/συγγενή βορειοελλαδίτη να σας στείλει ταχυδρομικά.
Πόσο; αν θυμάμαι καλά, κοστίζει 5 ευρώ το μισό κιλό (ή ενάμισι τα 100 γραμμάρια). Εμάς 100 γραμμάρια μας φτάνουν για ένα εξάμηνο.