Wednesday, January 10, 2007

Χταπόδι με ζυμαρικά ζέας

Ζέα: εις εν τω Πειραιεί λιμένων ούτω καλούμενος από τους καρπούς της ζέας

Η ζέα (κοιν. ασπροσίτι - Dinkel στα γερμανικά) είναι δημητριακό. Πλούσιο σε μαγνήσιο και λυσίνη (αμινοξύ).
Εκτός από τη βύνη ζέας που χρησιμοποιείται στη παραγωγή της ομώνυμης μπίρας Dinkel, μπορούμε να βρούμε και ζυμαρικά ζέας.
Συνδυάζοντας τα ζυμαρικά με χταπόδι, φτιάχνουμε ένα πιάτο εναλλακτικό του χταποδιού με κοφτό μακαρονάκι.

Πρωταγωνιστές:
*Ενα μέτριο χταπόδι
*Ενα κρεμμύδι
*2 σκελίδες σκόρδο
*5-6 γαρίφαλα
*400 γρ. αποφλοιωμένα ντοματάκια
*250 γρ. ζυμαρικά ζέας
*Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
*Κόκκινο γλυκό καπνιστό πιπέρι Λουτρακίου Αριδαίας (δλδ. Πόζαρ)
*Μισό ποτηράκι λευκό αρωματικό βιολογικό κρασί Λήμνου

Σενάριο:
Βράζουμε το χταπόδι (εννοείται οτι το 'χουμε καθαρίσει) και κρατάμε το νερό του, στο οποίο θα βράσουμε και τα ζυμαρικά.
Σωτάρουμε σε μια κατσαρόλα κρεμμύδι, γαρίφαλα, σκόρδο.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια.
Μόλις πάρουν μια βράση, αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε ένα κουταλάκι γλυκού πιπέρι Λουτρακίου, ανακατεύουμε.
Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια και το βάζουμε και αυτό στη κατσαρόλα, κατόπιν ρίγανη και σβήνουμε με το κρασί.

Βράζουμε στο νερό του χταποδιού τα ζυμαρικά (5 λεπτά είναι αρκετά για τις περισσότερες περιπτώσεις), τα σουρώνουμε και τα βάζουμε και αυτά στη κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά και τ' αφήνουμε για 5-10 λεπτά στη (σβηστή) κουζίνα.
.-

5 comments:

Anonymous said...

Κώστα καλημέρα,

μόλις τώρα σε ανακάλυψα. Καλορίζικο και καλοστέριωτο το σπιτάκι.

Και μια απορία : Ωραία τα λες, αλλά δεν μας δίνεις ούτε ένα κλου για το που μπορούμε να βρούμε ζυμαρικά ζέας.
Αν πωλούνται στην Ελλάδα, θα σε παρακαλούσα να δημοσιεύσεις και μια συνταγή όπου να κυριαρχεί το συγεκριμένο ζυμαρικό. Ας πούμε, σε μια πιο αυθεντική τους χρήση.
Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Κωστας said...

Καλημέρα κι ευχαριστώ για τις ευχές.

Τα βρίσκουμε σε μαγαζάκια με βιολογικά προϊόντα.
Τα ανακάλυψε η γυναίκα μου, τα δοκιμάσαμε σε μερικές συνταγές ως αντικαταστάτες των "κλασσικών" μακαρονιών (πχ με πέστο θυμάμαι την προτελευταία φορά).
Σαν γεύση θυμίζουν μακαρόνια ολικής άλεσης...

(Ας κάνω και μια μικρή διαφήμιση: Αγρόκτημα Αντωνοπούλου, τηλ. 2491093014 η εταιρεία που τα παράγει)

DRAMA QUEEN said...

Ευτυχώς σε βρήκα και εγώ γιατί μου τα έφερε η μαμά μου και δεν ήξερα τι να τα κάνω. Μοιάζουνε με κους-κους, οπότε φαντάστηκα πως μαγειρεύρονται αντίστοιχα, αλλά προτίμησα να τα σουρώσω σαν μακαρόνια και βγήκαν αρκετά συμπαθητικά!

Πολύ ωραίο blog! :)

Unknown said...

Το δημητριακο ΖΕΑ δεν ειναι το DINKEL. Ειναι αλλη ποικιλια. Το δημητριακο ΖΕα ειναι η ποικιλια
Triticum dicoccum. Το DINKEL ειναι η ποικιλια Triticum spelta. Υπαρχει διαφορα σε αυτες τις δυο ποικιλιες.

Anonymous said...

Είναι το φάρο , μπορείτε να το προμηθευθείτε από εδώ:

http://cgi.ebay.com/Emmer-Wheat-Farro-Triticum-dicoccum-Seed-/300527904720?pt=LH_DefaultDomain_0&var=&hash=item8bb3740915