Thursday, January 18, 2007

Καλκάνι στο φούρνο

-Ψητό καλκάνι με βινεγκρέτ από ζεστό κίτρο και confit από φλούδες...
-Kαλκάνι γλασαρισμένο με σαμπάνια...

-Τηγανισμένο καλκάνι σε θρόνο από σικορέ...

-Ψητό καλκάνι με ελαφρώς πικάντικο-καυτερό πουρέ βολβών και ξινό ζωμό άγριων μανιταριών...

Είναι μερικές από τις συνταγές για καλκάνι που βρίσκει κανείς στο internet. Μια συνταγή που "να τη καταλάβει ο απλός κόσμος" - που θα λέγανε οι τηλεαστέρες μας, δεν βρήκα μέχρι στιγμής.
Βρήκα όμως πληθώρα καλκανιών σήμερα στη ψαραγορά, μου γυάλισε το μάτι και αποφάσισα να μαγειρέψω ένα ψάρι που έχω να το φάω σχεδόν 15 χρόνια και όπως εκ των υστέρων έμαθα, η γυναίκα μου δεν είχε φάει ποτέ.



***Θα χρειαστεί ένα μεγάλο ρηχό τηγάνι!

Πρωταγωνιστές:
*Ενα καλκάνι
*Μία σκελίδα σκόρδο
*Δύο λεμόνια
*Ελαιόλαδο
*Αλάτι, ζάχαρη, ρίγανη

Σενάριο:
Παίρνουμνε ένα καλκάνι (ένα - ενάμισι κιλό για 2 άτομα) και λέμε στον ιχθυοπώλη να το καθαρίσει αλλά να μη το κόψει (επέμενε σήμερα ο δικός μου να το κομματιάσει...).
Πλένουμε το ψάρι - εδώ σε θέλω κάβουρα... :-)
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 150 βαθμούς
Στο τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο, τόσο ωστε το βάθος του να είναι κάτι λιγότερο από ένα εκατοστό. Αλατίζουμε ελαφρά το ψάρι και από τις δύο πλευρές.
Μόλις κάψει το λάδι, κόβουμε τη σκελίδα σκόρδο σε τέσσερα κομμάτια, τα βάζουμε στο λάδι και μόλις χρυσίσουν, τα βγάζουμε.
Σωτάρουμε το καλκάνι και από τις δύο πλευρές.
Σε ένα ταψί βάζουμε αντικολλητικό χαρτί μαγειρέματος, το καλκάνι και βουρ στο φούρνο (ανάλογα με το πάχος του ψαριού, από 10 μέχρι 20 λεπτά).

Μέχρι να ψηθεί ο ιχθύς, ετοιμάζουμε το λαδολέμονο:
Τον χυμό των δύο λεμονιών τον αναμιγνύουμε στο μπλέντερ με ίση ποσότητα ελαιόλαδου και από ένα κουταλάκι γλυκού αλάτι, ζάχαρη και ρίγανη.
Χτυπάμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μίγμα.

Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα.
.-

0 comments: