Sunday, January 28, 2007

Τραχανάς με καρδιά μοσχαριού

Μια ζεστή σουπίτσα τώρα που χειμώνιασε απότομα.


Υπάρχει βέβαια ένα προβληματάκι, η μοσχαροκαρδιά.
Θα πρέπει να την παραγγείλουμε (από έμπιστο κρεοπώλη, εννοείται) και να την πάρουμε ολόκληρη - ζυγίζει 2-3 κιλά ή και παραπάνω.
Θα πρέπει επίσης να του ζητήσουμε να τη καθαρίσει από φλέβες, μεμβράνες κλπ.
Μετά, στο σπίτι, τη κόβουμε σε μικρά κομμάτια (2-3 εκατοστά κύβοι) και καθαρίζουμε ότι ξέφυγε από τον κρεοπώλη.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα αλατισμένο νερό ανάλογα με το πόσα πιάτα σούπας θέλουμε (ένα ποτήρι νερό θα "βγάλει" ένα πιάτο περίπου).
Υπολογίζουμε 30 με 40 γραμμάρια τραχανά για κάθε ποτήρι νερού. Για κάθε πιάτο μετράμε 5-10 κομμάτια καρδιάς.

Αφήνουμε τη καρδιά να σιγοβράσει μερικές ώρες (ένα 4ωρο καλά είναι) και ρίχνουμε στη κατσαρόλα τον τραχανά.
Βράζουμε για 10-15 λεπτά ανακατεύοντας που και που και η σούπα είναι έτοιμη.

Στο σπίτι μας προτιμάμε το κόκκινο καπνιστό πιπέρι Λουτρακίου Αριδαίας για τη σούπα, αλλά και το μαυροπίπερο καλό είναι για άρτυμα.
.-

4 comments:

dimitris-r said...

Ωραία, και τώρα που στανιάραμε με τη μοσχοκαρδιόσουπα, για πες μας για το καπνιστό πιπέρι...
Πώς δηλαδή;

Κωστας said...

Το πως, ελπίζω να το μάθω σε τρεις βδομάδες. Θα πάω στο Λουτράκι το τριήμερο της καθαροδευτέρας (εκτός από τα spa και το πανηγύρι που έχουν και για προμήθεια πιπεριού για πολλούς φίλους και συγγενείς) και ευελπιστώ οτι θα μου εμυστηρευτούν το τρόπο παραγωγής του.

Υποθέτω οτι θα μοιάζει με το πως γίνεται η πάπρικα. Το θέμα είναι πότε και με τι ξύλο το καπνίζουν...

Αισιοδοξόυμε και αναμένουμε :-)

Marina said...

4 ώρες βράσιμο!!!!
Χριστέ μου! Πιό ακριβή και απο φιλέττο αυτή η σούπα!

Κωστας said...

Μαρίνα, τα παραλές!
Δες εδώ στο πινακάκι στο τέλος της σελίδας.
Ας πούμε οτι βράζεις τη καρδιά για 4 ώρες στο "τέρμα", στο μεγάλο μάτι (που δεν θα βράσει στο τέρμα, αφού χρειαζόμαστε σιγανο-βράσιμο...) 0,2 την ώρα επί 4 = 0,8 ευρά. :-)

Αρα, το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για 4 ώρες θα κοστίσει μισό (περίπου) ευρώ. ;-)