Thursday, January 25, 2007

Χαλβάς σιμιγδάλι

Ενα ελαφρύ γλυκάκι για σήμερα.

Οι αναλογίες είναι εύκολες.
Για 1 μέρος σιμιγδάλι χρεάζονται 2 μέρη νερό και από μισό μέρος ζάχαρη και λάδι (πχ 1 φλυτζάνι σιμιγδάλι, 2 φλ. νερό, μισό φλ. ζάχαρη, μισό φλ. λάδι).

Για να έχει το γλυκό μας πάχος περίπου 2 δάχτυλα σε φόρμα διαμέτρου 25-26 εκατοστών, χρειάζονται:

2 κούπες σιμιγδάλι (χοντρό)
4 κούπες νερό
1 κούπα μαύρη ζάχαρη
1 κούπα σησαμέλαιο
και
λίγα καρύδια κοπανισμένα μαζί με κουκουνάρι
2 ξυλαράκια κανέλα (5-6 εκατοστών έκαστο)
μισό κουταλάκι γλυκού αλάτι
μια ιδέα φρεσκοτριμμένο μαυροπίπερο

Τι κάνουμε:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και τη κανέλα και σε μια δεύτερη αντικολλητική το λάδι να κάψει.
Μόλις κάψει το λάδι ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε πολύ συχνά.
Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό στη πρώτη κατσαρόλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά.
Οταν το σιμιγδάλι πάρει ένα βαθύ χρυσό χρώμα, βάζουμε το αλάτι, το πιπέρι και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά.
Βγάζουμε από το σιρόπι τα ξυλαράκια κανέλας, το ρίχνουμε σιγά-σιγά στο σιμιγδαλόμιγμα ανακατεύοντας και μόλις πήξει το βγάζουμε από τη φωτιά και το βάζουμε στη φόρμα να κρυώσει.


ΥΓ: Δοκιμάστε το με λίγο μέλι πάνω του.
.-

0 comments: