Saturday, January 13, 2007

Σαρδέλες με σάλτσα μουστάρδας

Δύο μέρες σκέψης και περισυλλογής είχαν σαν αποτέλεσμα μια φαεινή ιδέα: Σαρδέλες με σάλτσα μουστάρδας.
Είναι λίγο "μανίκι" το πιάτο και γι αυτό ακριβώς "ταιριάζει" σε μια ηλιόλουστη μέρα που έχουμε ρεπό και χαλαρή διάθεση.

Πρωταγωνιστές:
*Ενα κιλό σαρδέλες
*2 κουταλιές σούπας μουστάρδα
*Ενα λεμόνι
*Μισό ματσάκι άνηθο
*Ενα κομματάκι κιτρινόριζα (κουρκουμά), εναλλακτικά μισό κουταλάκι σε σκόνη
*Ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη

Σενάριο:
Μια καλή ιδέα είναι να πάρουμε μεγάλες σαρδέλες. Ετσι, το καθάρισμα θα μας πάρει λιγότερη ώρα...

Ξεκινάμε με τη σάλτσα.
Κοπανάμε σε ένα γουδί τη κιτρινόριζα (λίγο δύσκολο έργο, αλλά σε σύγκριση με τη σκόνη κουρκουμά, αξίζει το παίδεμα).
Σε ένα blender (multimixer κατά moulinex), βάζουμε τη μουστάρδα, μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, το κοπανισμένο κουρκουμά και το χυμό του λεμονιού.
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον βάζουμε στο μπλέντερ.
Χτυπάμε μέχρι να γίνει μια καλή αλοιφή.
Δοκιμάζουμε τη γεύση της αλοιφής και προσθέτουμε ότι νομίζουμε οτι θα την κάνει καλύτερη (αλάτι πιπέρι κλπ)

Πάμε στις σαρδέλες.
Καθαρίζουμε λέπια, εντόσθια και κεφάλια... αφαιρούμε το ψαροκόκκαλο και τις "ανοίγουμε".
Πασαλείβουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο.
Αραδιάζουμε τις μισές σαρδέλες, το πετσί στο ταψί - η σάρκα προς τα πάνω και απλώνουμε τη σάλτσα:


Καπακώνουμε ανάποδα με τις άλλες μισές, αλατοριγανώνουμε και ψήνουμε σε ζεσταμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 18 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα :-)

Για κάποιον μη εύκολα εξηγήσιμο λόγο, αποφάσισα κατα το σερβίρισμα πάνω σε κάθε "ζεύγος" σαρδελών να απιθώσω έναν τηλεσχολιαστή:


.-

0 comments: