Monday, January 15, 2007

Γαυρομεζέδες

Μερικά χρήσιμα γαυρομεζεκλίκια...

Οτιδήποτε κι αν επιλέξουμε να κάνουμε, θα πρέπει να καθαρίσουμε τα ψαράκια από εντόσθια, κεφάλι, κόκκαλο, να τα πλύνουμε και να τα στραγγίσουμε.

Πρωταγωνιστής:
Ο γαύρος

Σενάριο1: Αλμυρός - Ριγανάτος
Απλώνουμε τα φιλετάκια, τα αλατίζουμε καλά με αλάτι χωρίς πρόσθετα και τα αφήνουμε για μισή μέρα. Ξεπλένουμε - να μη μας γίνουν και λύσσα....
Τα βάζουμε σε ένα βάζο μαζί με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και ρίγανη και τα φυλάμε στο ψυγείο. Σε 2 ημέρες είναι έτοιμα.

Σενάριο2: Ξυδάτος
Βάζουμε τα φιλετάκια σε ένα ταψάκι και τα καλύπτουμε με ξύδι.
Την επόμενη μέρα αφαιρούμε το ξύδι και τα βάζουμε σε βάζο μαζί με ψιλοκομμένο σκόρδο και ελαιόλαδο.
Στο ψυγείο επίσης για 2 μέρες.

Σενάριο3: Μαρινάτος
Αλατίζουμε όπως στο πρώτο σενάριο, αλλά για 3-4 ώρες.
Βάζουμε τα ψάρια σε ξύδι για άλλες 2-3 ώρες.
Και τέλος, στο γνωστό βάζο με ελαιόλαδο και ό,τι μυρωδικά μας αρέσουν:
Διάφορα πιπέρια, καυτερή πιπεριά, ρίγανη, σκόρδο, δενδρολίβανο, δάφνη κλπ.
.-

3 comments:

CGP said...

Αγαπητέ, σκέφτομαι να κάνω παραλλαγή της συνταγής με τις σαρδέλλες με γαύρο. Συμφωνείς ?

Κωστας said...

Εχει στο νηστικό αρκούδι μια συνταγή με γαύρο και μουστάρδα:
Εδώ

Anonymous said...

να ρωτήσω κάτι? σε περίπτωση που αντι για γαύρο χρησιμοποιήσω βάζελο θα υπάρχει χημεία στις γεύσεις ή θα πρέπει να προσθέσω μαϊντανό.