Monday, February 26, 2007

Συκώτι με ρύζι

Κάθε Δευτέρα ο κρεοπώλης μας φέρνει φρέσκο μοσχαρίσιο συκώτι. Μπορούμε να το μαγειρέψουμε στα γρήγορα με ρύζι.


Για κάθε άτομο, θα υπολογίσουμε 250-300 γραμμάρια συκώτι και 1/3 ποτηριού ρύζι.
Για τρεις μερίδες λοιπόν, περίπου 800 γραμμάρια συκώτι και ένα ποτήρι ρύζι (μπασμάτι).
Για να γίνει κάπως πιο νόστιμο το ρυζάκι, μπορούμε να το τηγανίσουμε με κρεμμύδι - 2 κρεμμύδια για 3 μερίδες.
Ακόμα, θα χρειαστούμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και (αν τηγανίσουμε το ρύζι) σάλτσα σόγιας.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 και αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί (τέτοιο ωστε να χωράνε σε μια στρώση οι φέτες συκωτιού - όπως ζητήσαμε να το κόψει ο χασάπης μας).
Πλένουμε, στραγγίζουμε τις συκωτο-φέτες σε απορροφητικό χαρτί και τις απλώνουμε στο ταψί.
Αλατοπιπερώνουμε (αν θέλουμε βάζουμε και ρίγανη ή κάποιο άλλο μυρωδικό χόρτο που ικανοποιεί τα γευστικά μας βίτσια) και το ψήνουμε στο φούρνο για 20-30 λεπτά.

Βράζουμε το ρύζι σε διπλάσια ποσότητα αλατισμένου νερού, στο οποίο έχουμε ρίξει μερικούς στήμονες σαφράν.
Αν θέλουμε να το τηγανίσουμε, βάζουμε στο wok ελαιόλαδο να κάψει, κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές λωρίδες, τα σωτάρουμε, βάζουμε σάλτσα σόγιας να καφετίσουν καλά και προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά και είμαστε έτοιμοι.

3 comments:

dimitris-r said...

Να σε χαιρετίσω Κώστα, με 'γεια τα καινούργια σου. Καλός και βαρύς ο τίτλος. Καλή συνέχεια και ...πέτρα να μη ραγίσει.
Α, ωραία συνταγή!

Κωστας said...

Αμάν... βαρύς ο τίτλος;

Μου φαίνεται οτι η σοφιστεία ως θηλυκό σηκώνει όλο το βάρος, ενώ το σόφισμα ως ουδέτερο δεν είναι τόσο φορτισμένο.

Τι να κάνω ο καψερός, το ντερλικατέσσεν το σκέφτηκε τελικά άλλος πριν από μένα, και αποφάσισα την αλλαγή με το ουδέτερο "δειπνοσόφισμα" - που νομίζω είναι ελαφρύ σε σχέση με τη "δειπνοσοφιστεία" που γεμίζει περισσότερο το στόμα...

Τέλος πάντων...
Ευχαριστώ για τις ευχές.

Juanita La Quejica said...

Πρόσθεσε και μήλα, ταιριάζουν πολύ. Είχε δει την συνταγή στο νηστικό αρκούδι ο πατέρας μου (αυτός το κάνει στο τηγάνι με κρεμμύδια και σβήνει με κρασί), το έφτιαξε και βγήκε πολύ νόστιμο, ταίριαξε πολύ το φρούτο.