Monday, February 26, 2007

Λουκουμάδες

Νομίζω οτι θα ήταν καλός ο τίτλος "παγκόσμιοι λουκουμάδες" :-)
Να φτιάξουμε ένα γλυκάκι με υλικά απ' όλο τον κόσμο;


Αλεύρι ντίνκελ ολικής άλεσης από την Ολλανδία - ένα ποτήρι:

"Spelt" είναι το πιο κοινό όνομα του αλευριού αυτού, γι αυτό και βλέπουμε "speltmeel" στη συσκευασία, αλλά μπορεί να το βρούμε και σαν "asturia" - "ζέα" το ελληνικό όνομα.

Η μαγιά που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι βιολογικής καλλιέργειας χωρίς γαλακτωματοποιητές, από τη Γερμανία - μισό φακελάκι:

Η διαφορά αυτής της μαγιάς με κάποια "συνηθισμένη" είναι οτι δεν χρειάζεται να διαλυθεί σε νερό - τη βάζουμε κατ' ευθείαν στο στεγνό αλεύρι.

Η ζάχαρη, μαύρη βιολογικής καλλιέργειας, πάει καιρός που την αγοράσαμε και δε θυμάμαι από που κρατάει η σκούφια της - 1 κουταλάκι γλυκού.
Το αλάτι, Ατλαντικού ωκεανού - μισό κουταλάκι γλυκού.
Και ένα ποτήρι ελληνικό νερό :-)

Για το σιρόπι, μισό φλυτζάνι από τη μαύρη ζάχαρη, ένα ξυλαράκι κανέλα από κάποιο τροπικό νησί, και ένα φλυτζάνι νερό.

Λοιπόν.
Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη, βάζουμε το νερό, φτιάχνουμε ομοιόμορφο χυλό και τ' αφήνουμε να φουσκώσει.
Ανάλογε με τη θερμοκρασία, μπορεί να πάρει από λιγότερο από μισή ώρα, μέχρι και παραπάνω από μία.

Να κάνουμε πρώτα το σιρόπι που είναι πιο έυκολο (αν και κατόπιν εορτής, δηλαδή με τη κατανάλωση των λουκουμάδων, είδαμε οτι δεν ήταν απολύτως απαραίτητο).
Βάζουμε το νερό να ζεσταίνεται μαζί με το ξυλαράκι κανέλας, μόλις ζεσταθεί αρκετά βάζουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και τ' αφήνουμε να δέσει. Πάει αυτό.

Βάζουμε λάδι να κάψει σε ένα wok (ακόμα και στα σκεύη παγκοσμιοποίηση...), λάδι της αρεσκείας μας - προτιμήστε όμως κανα ελαφρύ.
Μόλις κάψει, παίρνουμε με ένα κουτάλι σούπας μια ποσότητα χυλό, το ρίχνουμε στο τηγάνι και αφήνουμε τους λουκουμάδες να χρυσίσουν.
Τους βγάζουμε αφήνοντάς τους σε απορροφητικό χαρτί ν' αδειάσουν το λάδι τους, τους περιχύνουμε με το σιρόπι και τους τρώμε με μέλι.

1 comments:

betty said...

Απορία για το αλάτι: γιατί Ατλαντικού κι όχι ΚΑΛΑΣ;(ή μήπως είναι κι αυτό ατλαντικού;!)